Lees

Isaac Julien: filmmaker, kunstenaar en pionier

In museum Bonnefanten in Maastricht bezoek je nu de tentoonstelling What Freedom Is To Me van kunstenaar Isaac Julien, de grootste presentatie van Juliens werk tot nu toe in Nederland!

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Geplaatst op dinsdag 30 april 2024, 00:00

Isaac Julien (Londen, 1960) is een van de meest toonaangevende kunstenaars van dit moment en staat bekend om zijn meeslepende lyrische films en videokunstinstallaties bomvol experimenten politieke boodschappen. Bonnefanten laat je de 40 jaar lange ontwikkeling van zijn film- en videowerk zien. In die laren verlegt Julien steeds weer de grenzen van film als kunstvorm. 

Julien rond in 1984 zijn Bachelor in Fine Art Film af aan de St. Martin’s School of Art in Londen en volgt daarna een studieaan Les Entrepreneurs de l’ Audiovisuel Européen in Brussel. Hij maakt zijn eerste filminstallatie Who Killed Colin Roach? in 1983. Het is een kunstwerk dat hem in één klap wereldberoemd maakt in de kunstwereld. 

Statues Never Die 1000

Isaac Julien is een pionier op het gebied van video- en installatiekunst. Zo wil hij traditionele opvattingen over geschiedenis, ruimte en tijd afbreken én uitbreiden. 

Inhoudelijk gaat het werk van Julien opvallend vaak over sociale rechtvaardigheid. Het is een constant aandachtspunt in zijn films en al meer dan 40 jaar zet hij zich in voor cultureel activisme, de politiek en poëzie van het beeld, en de morele en sociale invloed van het maken van beelden. In zijn grootschalige installaties op meerdere schermen onderzoekt hij de verplaatsing van mensen over verschillende continenten, tijden en ruimtes.

Isaac Julien Iolaus In the Life Once Again Statues Never Die Inkjet print on Canson Platine Fibre Rag Framed 153 x 203 x 56 cm 60 14 x 79 78 x 2 14 in Unframed 150 x 200 cm 59 x 78 34 in 2022 scaled

De tentoonstelling What Freedom Is To Me is nog t/m 18 augustus te zien in Museum Bonnefanten in Maastricht. Reden genoeg om een tripje naar het Zuiden te plannen deze zomer! 

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur