Lees

Wie is componist Anton Bruckner?

Gevoelige romanticus. Componist en organist. Oostenrijker. En een meester in het maken van grootse symfonieën die je kippenvel geven. Het is componist Bruckner in een notendop.

Schermafbeelding 2024 10 28 om 17 06 11

Rachel Pouwer

Geplaatst op dinsdag 6 februari 2024

Josef Anton Bruckner werd geboren in Ansfelden, waar zijn vader dorpsschoolmeester was. De jonge Bruckner studeerde piano, viool, orgel en compositie. Na het overlijden van zijn vader ging Anton naar een schoolinternaat en leek hij aanvankelijk voorbestemd om zijn vader op te volgen als dorpsschoolmeester. Hij werd hulpmeester in het gehucht Windhaag, waar hij maar niet kon aarden. Toen hij werd aangesteld als organist in de kerk, werd hij weer teruggevoerd naar de muziek.

Een carrière als professioneel musicus durfde hij niet aan en hij koos voor de veilige weg als ambtenaar. Het werd een obsessie voor Bruckner om overal diploma's te behalen en zo erkenning van buitenaf te krijgen voor zijn werk. Dat gaf hem zelfvertrouwen. Toen hij uiteindelijk het idee had dat niemand hem meer iets kon leren op het gebied van muziektheorie en compositie, durfde hij de stap te nemen: hij legde zich volledig toe op zijn muzikale carrière. Tijdens zijn leven was hij vooral bekend als organist, zijn roem als componist kwam vooral pas na zijn dood.

Bruckner legde zich voornamelijk toe op het componeren van symfonieën en religieus koorwerk, waarin hij grote hoogtepunten bereikte. Hij was een groot bewonderaar van Richard Wagner.

Wat moet je echt horen van Bruckner? 

Mijn lievelingssymfonie is by far zijn Zevende. Ik hoor de het laatst nog met vrienden, uitgevoerd door het Concergebouworkest onder leiding van Myung-whun Chung. Het stuk is groots en romantisch, maar ook gevoelig en klein.

Ik vond online een uitvoering door de meesterlijke dirigent Bernard Haitink, samen met het Radio Filharmonisch Orkest en sopraan Camilla Tilling. Deze indrukwekkende uitvoering bevat ook werken van Richard Strauss, waaronder Das Rosenband en Morgen.

Wil je het stuk liever live horen? Dat kan - bijvoorbeeld - op vrijdag 5 april en zondag 7 april in concertzaal De Doelen in Rotterdam. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest laat het hele meesterwerk van Bruckner horen, en je wordt getrakteerd op het Vioolconcert van Brahms. 

Schermafbeelding 2024 10 28 om 17 06 11

Rachel Pouwer

Theaterliefhebber. Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt. 

Rachel is een van de presentatoren van de podcast Tussen Kunst en Katers (NTR).

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!