Lees

3× expo-inspiratie tijdens de Museumweek

Vanaf 30 maart t/m 5 april is het Museumweek, waarin je je Museumkaart kunt uitlenen aan anderen. Drie tips voor museumbezoeken met je oma, je buurman of gewoon met jezelf:

Schermafbeelding 2024 10 28 om 17 06 11

Rachel Pouwer

Geplaatst op zaterdag 30 maart 2024
DTX8 Deborah Turbeville MUUS Collection scaled

1. Vrouwen zoals je ze nooit eerder op foto's zag

In fotografiemuseum Huis Marseille zie je fantastische foto's en muren vol vintage collages van de Amerikaanse kunstenaar Deborah Turbeville (1932- 2013). Met haar onvergelijkbare, dromerige en melancholische beelden gaf Turbeville in de jaren 1970 en 1980 een nieuwe impuls aan de (mode)fotografie. In haar werk poseren raadselachtige vrouwfiguren in publieke ruimtes en interieurs van monumentale gebouwen, of dolen ze door desolate winterlandschappen. De beelden roepen een gedroomde wereld op of een tijd die al voorbij is, en – in het geval van haar commerciële opdrachten – prioriteren het scheppen van een sfeer boven het verkopen van een merk. Vaak kwam de kleding van de merken waarvoor Turbeville werkte nauwelijks in beeld.

Als een van de weinige vrouwen in een door mannen gedomineerd beroep koos Deborah Turbeville voor een pad dat haaks stond op dat van haar collega’s. Ze zocht modellen wier gezicht een rijke binnenwereld suggereerde. Het waren vaak mensen die zichzelf niet als model zagen en enige overtuiging nodig hadden voordat ze zich lieten fotograferen. Turbeville toont ze vervolgens in gedachten verzonken, in ontspannen houdingen die grenzen aan lethargie – in niets lijkend op de moderne, sexy en zelfverzekerde vrouwen die in andere reportages in dezelfde modebladen te zien waren. Ze wilde verder kijken dan het uiterlijk van de modellen: ‘Ik betreed de privéwereld van de vrouw, waar je anders nooit komt,’ zei ze ooit.

Deborah Turbeville - Photocollage is t/m 16 juni te zien in Huis Marseille in Amsterdam. 



Schermafbeelding 2023 11 22 om 10 20 23

2. Krachtige wezens

In het Stedelijk Museum Schiedam zie je de allereerste solotentoonstelling van kunstenaar AiRich. Haar werk bestaat zit vol afrofuturistische portretseries die een kleurrijke en bekrachtigende wereld en toekomst vieren vol extravagante Zwarte mensen. In de portretten, waarin AiRich ook zelf als model fungeert, benadrukt ze het belang van het herontdekken en herdefiniëren van de Zwarte identiteit. Met invloeden vanuit popcultuur, mode, muziek, science-fiction en mythologie geeft AiRich de Zwarte identiteit een futuristische en buitenaardse twist.

In haar werk wil AiRich de Afrikaanse geschiedenis en hedendaagse cultuur voortkomend uit de Zwarte identiteit samenbrengen en van hieruit op een meer holistische wijze naar de toekomst kijken. In verschillende fotoseries maak je kennis met krachtige wezens, die door hun uitdrukkingen, beschilderingen, kleding en uiterlijke kenmerken voornamelijk hun eigen schoonheidsidealen binnen de Zwarte gemeenschap vieren. Zo maakt ze in de serie Ancestry in progress I (2015) portretten van alienachtige voorouders die vanaf haar fictieve planeet ‘landen’ op aarde. Voor Amazing Grace, a tribute to the icon Grace Jones (2017) brengt AiRich samen met modestyliste Stefhanie Blokland een ode aan de dan 69-jarige Grace Jones, die als veelzijdige zwarte vrouw met haar felle persoonlijkheid, stijl en performance een grote impact maakte binnen mode en popcultuur.

AiRich. Afrofuturistic Visions bezoek je nog t/m 9 juni in Stedelijk Museum Schiedam.

De fundatie remix pt 2024 0178 lowres kopie

3. Oude kunst meets nieuwe kunst

In Fundatie Collectie – REMIX zijn vijf kunstenaars (Kent Chan, Sibyl Heijnen, Richard Hutten, Aram Lee en Michael Tedja) uitgenodigd om de Fundatie Collectie te verkennen, onderzoeken en aan te vullen met nieuw uitdagend werk. Deze Remix brengt nieuwe verhalen, verbindingen en perspectieven met zich mee. Oud of nieuw, dicht bij huis of van verre, de werken uit de collectie vertellen nieuwe verhalen. Verbanden tussen ogenschijnlijk tegengestelde werken worden blootgelegd door historisch en geografisch onderscheid te laten verdwijnen.

Fundatie Collectie – REMIX bezoek je nog t/m 24 mei in Museum de Fundatie in Zwolle. 

Naar welk museum ga jij tijdens de Museumweek? 

Schermafbeelding 2024 10 28 om 17 06 11

Rachel Pouwer

Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt. 

Rachel is een van de presentatoren van de podcast Tussen Kunst en Katers (NTR).

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!