Kijk

Ongeëvenaard verteller terug op het toneel

In 'Tijd zal ons leren' brengt Romana Vrede haar persoonlijke verhaal en dat van de helden in het verzet tegen de slavernij, onder begeleiding van livemuziek van OTION en in regie van Erik Whien.

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Geplaatst op vrijdag 26 januari 2024, 11:44

Wie zijn onze verzetshelden? Theatermaker Romana Vrede en muzikant OTION eren in Tijd zal ons leren de helden in het verzet tegen de slavernij. Want net zo lang als slavernij bestaat, is er verzet. In de voorstelling bij Het Nationale Theater herdefiniëren zij het woord ‘held’ en vertellen onbekende verhalen van de helden tijdens onze koloniale tijd.

Je reist door de tijd, van het slavernijverleden naar het slavernijheden en het persoonlijke leven van Romana Vrede. Met ongekend sterke vertelkracht en poëtische teksten, komt ze helemaal bij mij binnen. Indrukwekkend en confronterend is de scene over kwetsbaarheid. Over hoe “je kwetsbaar opstellen” een teken van privilege is. Vrede: ‘Je kan niet kwetsbaar zijn als je op je hoede moet zijn.’

Het regende ★★★★★-recensies voor Tijd zal ons leren en het is by far een van mijn lievelingsproducties. Ik ben dus heel blij dat iedereen de voorstelling Tijd zal ons leren in een prachtige registratie van VPRO nu HIER op NPO Start kan zien.

Ga je liever naar het theater? Tijd zal ons leren is op 19 en 21 juni te zien is in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en op 29 en 30 juni in Theater Rotterdam.

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur