Ga

Vijf uur lang op het puntje van je stoel

Epische muziektheatervoorstelling naar de wereldberoemde roman van Nino Haratischwili

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Geplaatst op donderdag 16 mei 2024, 00:00


Met Het Achtste Leven (voor Brilka) zet de jonge regisseur Nina Spijkers de epische. gelijknamige roman van de Georgische schrijfster Nino Haratischwili op het Nederlandse toneel. Een monumentaal familie-epos dat zes generaties tussen 1900 en nu. Dit verhaal, over acht levens uit één Georgische familie, begint in een kleine stad in Georgië. Waar in de koudste winter van het begin van de twintigste eeuw Stasia wordt geboren, de dochter van een ambitieuze chocoladefabrikant. Generaties later woont Nitsa, achterkleindochter van Stasia, in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze, met veel ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie. Een geschiedenis die onlosmakelijk samenvalt met die van de ‘rode’ twintigste eeuw – een cruciale periode in de Europese geschiedenis – met de opkomst en ondergang van de Sovjet-Unie en het wegvallen van het IJzeren Gordijn.

Schermafbeelding 2024 05 16 om 21 01 53

Foto: Joris van Bennekom

Het Achtste Leven (voor Brilka) is een grootse, lange (vijf uur!) en epische muziektheatervoorstelling. Een hartverscheurend en tegelijk troostrijk drama verteld vanuit het perspectief van vrouwen uit verschillende generaties, waarbij het publiek meegenomen wordt op een emotionele, visuele en muzikale reis door de twintigste eeuw. Met live gezongen en gespeelde muziek door Démira Jansen en Sharon Harman: van Kaukasische en Slavische folkloristische liederen tot popnummers uit latere decennia. Je kunt echt niet stil blijven zitten. 

Het Achtste Leven (voor Brilka) van Theater Oostpool is nog t/m 25 mei te zien door het hele land.

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur