Ga

Iconisch punk- en hiphopportretten

De iconisch punk- en hiphopfotograaf Janette Beckman heeft de afgelopen 40 jaar underground-bewegingen gefotografeerd op haar eigen, iconische manier.

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Geplaatst op woensdag 8 mei 2024, 01:00

Rebels is een grote viering van underground-bewegingen en subculturen in de afgelopen decennia. Van de opkomst van de punk- en hiphopscene tot Black Lives Matter, anti-Trump-protesten en de vredesdemonstraties voor Gaza. Janette Beckman heeft een neus voor het vinden en documenteren van bijzondere mensen. Buitenbeentjes. Revolutionairen. Provocateurs. Zo benadrukken haar foto's sociaalmaatschappelijke ontwikkelingen en thema's. 

Naast haar passie en lieve voor subculturen, werkt Beckman nu ook meer samen met de grote modemerken. Hoe gaat de rauwe, maatschappijkritische portretfotografie van Beckman samen met die meer commerciële foto's voor bijvoorbeeld Levi’s, Kangol, Dior en Gucci x Dapper Dan? Oordeel zelf in Foam! 

Document Online Janette Beckman Rebels THUMB HEADER

Janette Beckman (1959) is een Brits Amerikaanse fotograaf die in New York woont en bekend is van haar werk over subculturen en de samenleving. Haar foto's krijgen internationaal veel erkennen en zijn opgenomen in de vaste collectie van belangrijke kunstinstellingen als de British National Portrait Gallery. In haar vroege carrière legt  Beckman de grootste artiesten uit die tijd vast voor meerdere invloedrijke muziektijdschriften.

Futura 2000 and dondi white london 1982 janette beckman courtesy of faheyklein gallery los angeles 1024x711

De tentoonstelling Janette Beckman - Rebels bezoek je tot en met  8 september 2024 in  fotografiemuseum Foam in Amsterdam.

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur