Read

Night at the museum

Het filmhuis of theater is een bekend terrein voor redacteur Bo maar het culturele landschap is nog zoveel groter. Ze stapt uit haar eigen culturele bubbel en neemt je in Bo’s Bucketlist mee in haar alsmaar groeiende lijst van dingen die ze altijd al heeft willen doen. Er valt nog zoveel te beleven en te ontdekken.

NPO Cultuur Bo

Bo Fasseur

Geplaatst op woensdag 3 januari 2024, 06:00

De avond is gevallen en deze week ga ik in het Centraal Museum in Utrecht licht laten schijnen op onderbelichte kunst. Iedereen kan zich de scènes van de film Night at the Museum wel voor de geest halen, waar in de nacht de schilderijen en beelden tot leven komen. Zal er vanavond bij mij ook iets gebeuren?

We hebben geluk, want de vaste collectie van het Centraal Museum is weer te zien nadat hij twee jaar dicht is geweest. Mijn eerste stop is bij een werk van Thérèse Schwartze, een portretgroep van mevr. A.G.M. van Ogtrop-Hanlo met haar vijf kinderen. In 1906 werd Aleida van Ogtrop door Thérèse Schwartze geportretteerd. Schwartze was omstreeks 1900 één van de belangrijkste society schilders in Nederland. Wat best bijzonder is in die tijd voor een vrouwelijke kunstenaar. Zelf kon ik makkelijk uren naar het schilderij staren. De gezichten kwamen voor mij echt tot leven en soms voelde het alsof de kinderen even naar mij knipperde. Schwartze haar werk oogt 'zacht' en het leek net of het schilderij licht gaf door haar prachtige schildertechnieken. Speciaal voor de nieuwe collectie is werk van haar uit het depot gehaald.


IMG 5486

Waar Therese rijke families en zelfs de koninklijke familie portretteerden, gooit kunstenaar Duane Hanson het over een totaal andere boeg. Hij maakte in 1973 een sculptuur van een dakloze vrouw. En zij behoort tot een onderbelichte groep mensen in deze maatschappij. De vrouw lag voor het atelier van de kunstenaar in Soho, destijds nog een ruige buurt in New York. Hanson maakte haar na met een schokkend en hyper realistisch resultaat. Zelf schrok ik toen ik voor de eerste keer de zaal binnenkwam lopen, ik had namelijk niet verwacht iemand in de hoek te zien liggen. De vrouw ligt tussen werken uit de collectie van het museum in, al maakt ze natuurlijk zelf ook deel uit van de collectie. Toch voelt het alsof ze daar niet hoort te liggen. Dit maakt het werk voor mij persoonlijk heel sterk, wie écht met kunst in aanraking wil komen, kan niet om de rauwe realiteit heen.


IMG 5487

Het Centraal Museum heeft ruim tienduizend mode objecten in hun collectie. Mode wordt nog niet voor iedereen als volwaardige kunstvorm gezien. Zelf heb ik een aantal jaar geleden als model op verschillende plekken over de hele wereld gewerkt waar ik van dichtbij mocht zien hoe collecties tot stand kwamen. Ik kan mij nog zo goed herinneren hoe bijzonder het voelde om tussen de prachtige creaties te staan. Je voelt hoeveel uren en vakmanschap er in één jurk kan zitten. Ook vangt mode de tijdgeest, denk maar aan de low rise jeans uit de jaren 2000 van Britney Spears. Mode is een manier van expressie waar iedereen, of je het nou wilt of niet, aan mee doet. De afgelopen tijd zie je wel dat er steeds vaker mode geëxposeerd wordt in musea. Zo was er een tijdje geleden een expositie van Gianni Versace in het Groninger Museum. De AVROTROS maakte hier een video over:


Gianni Versace

Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten bekijkt in het Groninger Museum de creaties van de excentrieke Italiaanse modeontwerper Gianni Versace. Kleurrijk, gewaagd en extravagant is de kleding van de maker die 25 jaar geleden werd vermoord. De outfits, accessoires, tekeningen en films van de catwalkshows tonen hoe zijn vooruitstrevende ideeën nog voelbaar zijn in de mode van nu.


De nacht bracht een soort rust met zich mee en liet het museum leven. Niet echt natuurlijk maar we hebben wel licht kunnen werpen op het onderbelichte, dus deze kan gelukkig van mijn lijstje! Tot volgende week.

Zonder titel 1080 x 1350 px 2
NPO Cultuur Bo

Bo Fasseur

Gewapend met haar Cinevillepas is redacteur Bo minimaal twee keer per week in een filmhuis te vinden. In haar weekenden staat er altijd wel een voorstelling of concert op de planning. Of ze danst het liefst tot in de vroege uren in de club op elektronische muziek. Kunst speelt zich voor Bo dus veelal in het donker af en zo duikt ze voor even een andere wereld in.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur