Loek de Bakker breekt patronen
Loek de Bakker maakt theater dat raakt. Zijn nieuwste voorstelling bij HNTjong, Alleen Maar Lieve Jongens (8+)vertelt een gevoelig verhaal over jezelf durven zijn in een wereld die vaak vraagt om in de pas te lopen. Terwijl ik met De Bakker spreek, wordt duidelijk dat zijn werk uitnodigt tot reflectie, niet alleen voor de kinderen in de zaal, maar ook voor hun ouders. "Het gaat over het zoeken naar wat normaal is, en vooral over de vrijheid om jezelf te mogen zijn", legt hij uit.
In Alleen Maar Lieve Jongens volgen we Zeno, een jongen die zich anders voelt omdat hij heel druk is op school en de hele tijd in de problemen komt. Hij geeft zijn vaders de schuld en zegt tegen hen dat hij niet normaal is doordat hij thuis geen moeder heeft. Al snel blijkt dat dat niet het probleem is, maar dat Zeno moet leren hoe je jezelf kunt zijn zonder anderen pijn te doen. De voorstelling gaat daarmee ook over de maatschappelijke druk die kinderen kunnen voelen om te voldoen aan een bepaald ideaal. “De wereld vraagt van mensen om in de pas te lopen en dat is niet voor iedereen makkelijk”

De Bakkers regiestijl, die hij zelf omschrijft als ‘beeldend sensitief theater’, draagt bij aan de gevoeligheid die in Alleen Maar Lieve Jongens centraal staat. Hij creëert een sfeer waarin de spelers en het publiek samenkomen in een wereld die uitnodigt tot reflectie en begrip. "Het is de bedoeling dat je in die huiskamer van Zeno zit en voelt wat hij voelt. De muziek, het licht, de acteurs; alles draagt bij aan een ervaring die iets in je raakt."
Waarom Loek ervoor kiest om theater te maken voor kinderen én volwassenen? Na een stage bij Casper Vandeputte, die op dat moment bezig was met de voorstelling De Gebroeders Leeuwenhart (The Summer of '69) voor kinderen, kwam hij erachter dat er weinig verschil zat in de aanpak voor verschillende doelgroepen. “Uiteindelijk wil je hetzelfde: dat het publiek zich gezien voelt, dat het iets raakt”, vertelt Loek. Toch zijn er ook zeker verschillen. “Kinderen reageren veel directer op wat ze zien, en dat is iets wat als maker zo veel zegt. Het is een andere ervaring dan wanneer je een volwassen publiek hebt dat misschien rationeler nadenkt over wat ze zien en op het moment dus geen reactie geeft.”
Benieuwd naar het werk van theatermaker Casper Vandeputte, dat Loek de Bakker heeft geïnspireerd?
In de toekomst blijven we van De Bakker waarschijnlijk nog veel meer horen. "Ik ga over drie weken beginnen aan een nieuwe voorstelling voor volwassenen," vertelt hij enthousiast. “De voorstelling is gebaseerd op een tekst van de Amerikaanse schrijfster Annie Baker: Circle Mirror Transformation. Het gaat over vijf mensen die samen aan een theatercursus deelnemen.” Hoewel dit project hem eventjes uit de jeugdtheaters haalt, zal het niet lang duren voordat Loek weer terug verschijnt. “Ik wissel het maken van jeugd- en volwassenenvoorstelling het liefst af.”

Alleen Maar Lieve Jongens is van 14 februari tot en met 20 april te zien in theaters door het hele land, waaronder Theater aan het Spui in Den Haag, Theater Kikker in Utrecht en het Zaantheater in Zaandam.

Remi Kerkhoven
Is onmogelijk aan te treffen zonder een boek op zak, muziek op haar oren (als er maar enige vorm van groove in zit) of filosoferend over de talloze films die ze in kleine filmhuizen heeft gezien. Het liefst op de hoogte van alle nieuwtjes in het culturele landschap, zodat ze kan opscheppen.
Vond je dit leuk?
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!