Ga

Trouwen in het Fries Museum?

Ja, ik wil!  Een betere titel had de nieuwe tentoonstelling in het Fries Museum in Leeuwarden niet kunnen hebben. Vanaf 14 september vind je daar een overzicht van de trouwjurk van de afgelopen 250 jaar, met historische én moderne exemplaren. De expositie laat zien dat de jurk niet alleen de smaak van de bruid weerspiegelt.

Foto bio

Seshiekela Moerlie

Geplaatst op woensdag 11 september 2024, 09:00

De vormgeving van de tentoonstelling is gedaan door ontwerpstudio MAISON the FAUX en Dana Dijkgraaf Design. In  zes zalen kom je steeds in een andere wereld terecht die past bij de tijdsperiode van de jurken. De één is volledig paars en heeft showtrappen, de ander heeft ronde vitrines die eruitzien als trouwringen. Je reis begint in 1782 bij de oudste jurk uit de collectie en eindigt in 2024. Chronologisch loop je langs bijna twee en een halve eeuw. En daarin is meer veranderd dan je misschien denkt. Natuurlijk zie je oneindig veel typische, romantische lange witte jurken, maar er is veel meer. De expositie laat namelijk ook goed zien hoe de bruidsjurk met de tijd mee verandert.

03

Foto: Joy Hansson

Naar mate vrouwen meer emanciperen, begint ook het traditionele kledingstuk zoals je dat kent andere vormen aan te nemen. Oncomfortabele jurken met strakke korsetten worden vervangen voor comfortabelere opties, zoals tweedelige outfits met minirokken of broeken. Een voorbeeld uit de tentoonstelling is een bruin wandelkostuum met een jasje en een rok. Deze komt uit 1917: de tijd dat vrouwen langzaam meer ruimte in de samenleving in gaan nemen, ze krijgen namelijk passief stemrecht. Zowel in de kleren als in de samenleving komt dus meer ruimte om je vrij te bewegen.  

Ook de jurken van de eerste twee vrouwen in Nederland (en de rest van de wereld) die in 2001 met elkaar trouwden zijn te zien. Het gaat in dit geval minder over hoe mooi de exemplaren zijn en meer over het belangrijke moment voor de LHBTIQ+-gemeenschap. 

07

Foto: Tom Haartsen 
 
Wat opvalt als je langs de oudere jurken loopt, is dat deze lang niet allemaal wit zijn. Dat komt doordat het voor de meeste vrouwen in die tijd veel te duur is om een jurk te kopen die je maar één keer kunt dragen. Wit wordt snel vies en is moeilijk schoon te krijgen: onpraktisch dus. Mensen trouwen daarom gewoon in hun beste jurk, soms zelfs in het zwart, een praktische kleur die je bijvoorbeeld ook nog aan kunt naar de zondagse kerkdienst. De lange witte jurk voor één dag is een concept dat pas later populariteit wint. 

Voor de liefhebber die meer gevoel wil krijgen bij het maakproces van de bruidskleding, is het atelier van modeontwerper Claes Iversen nagemaakt. Hier kun je zelf aan stoffen voelen en jouw eigen ideeën schetsen. Aan de hand van een video krijg je van Iversen een inkijkje in hoe hij een couture bruidsjurk maakt.  
 
Ja, ik wil!  is van 14 september 2024 tot en met 16 februari 2025 te zien in het Fries Museum in Leeuwarden. Op de openingsdag is de tentoonstelling gratis te bezoeken – en op 14 en 28 september kun je er zelfs het ja-woord geven aan jouw grote liefde.  

Foto bio

Seshiekela Moerlie

Gaat het liefst iedere ochtend naar de film. En luistert met plezier elke dag naar dezelfde playlist: een mix van queer pop en Indonesische liedjes.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur