Lees

Michaela DePrince: ballerina met een indrukwekkende legacy

Een ballerina en rolmodel van wereldniveau: het de nalatenschap van balletdanseres Michaela DePrince is gigantisch. Afgelopen weekend overleed DePrince onverwachts op 29-jarige leeftijd. Ze laat een onuitwisbare stempel achter op de danswereld én daarbuiten. 

Foto bio

Seshiekela Moerlie

Geplaatst op dinsdag 17 september 2024, 15:26

Michaela DePrince werd tijdens de burgeroorlog geboren in Sierra Leone en verloor daar op jonge leeftijd beide ouders. Op 4-jarige leeftijd werd ze daarom geadopteerd door een Amerikaans stel. Ze moedigden haar aan haar dromen te volgen en dat deed ze zonder twijfel: ze studeerde af aan de Jacqueline Kennedy Onassis School of Ballet en werd de jongste danser bij het Dance Theatre of Harlem.  

In memoriam Michaela De Prince

Foto: Michel Schnater 
 
Maar die klim naar de top was zeker niet makkelijk. Meerdere malen kreeg ze te maken met racisme, er werd haar verteld dat ze niet de juiste huidskleur voor een ballerina zou hebben. Gelukkig liet DePrince zich niet uit het veld slaan: in 2013 trad ze toe tot de juniorafdeling van Het Nationaal Ballet in Amsterdam en twee jaar later promoveerde ze daar tot tweede solist. Directeur Ted Brandsen werkte zes jaar met haar samen. Bij Met het Oog op Morgen (NOS) vertelt hij wat deze danseres zo speciaal maakte: “Ze had een sprongkracht die groter was dan die van de meeste mannen en kon echt als een ster schitteren op het toneel. Toen ze auditie deed, hebben we haar meteen aangenomen.” 
In 2022 vertrok ze weer naar Amerika om haar carrière voort te zetten als tweede solist bij het Boston Ballet.   
 
Vanwege haar eigen verleden, was het voor DePrince ook belangrijk om zich in te zetten voor kinderen in oorlogsgebieden. Daarom werd ze in 2016 ambassadeur van War Child. “Michaela zette zich onvermoeibaar in”, schrijft de organisatie op hun website. “Haar bezoeken aan projecten in Oeganda en Libanon, maar ook dichter bij huis in azc’s, toonden haar enorme betrokkenheid. Kinderen liepen en dansten met haar weg. Haar innemende glimlach, een dikke knuffel en haar verhaal hebben veel kinderen geholpen bij het verwerken van hun onzichtbare littekens. 
 
In 2022 speelde de ballerina een hoofdrol in de verfilming van de gelijknamige balletvoorstelling Coppelia: een modern sprookje over de prille liefde tussen Zwaantje en Frans, die wordt bedreigd door de beeldschone Coppelia. De film kijk je op NPO Plus.

Kijk Coppelia (AVROTROS) hier

Coppelia NPO

Foto: AVROTROS

Foto bio

Seshiekela Moerlie

Gaat het liefst iedere ochtend naar de film. En luistert met plezier elke dag naar dezelfde playlist: een mix van queer pop en Indonesische liedjes.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!