Lees

Nijntje museum voor volwassenen

Het filmhuis of theater is een bekend terrein voor redacteur Bo maar het culturele landschap is nog zoveel groter. Ze stapt uit haar eigen culturele bubbel en neemt je in Bo’s Bucketlist mee in haar alsmaar groeiende lijst van dingen die ze altijd al heeft willen doen. Er valt nog zoveel te beleven en te ontdekken.

NPO Cultuur Bo

Bo Fasseur

Geplaatst op maandag 15 januari 2024, 06:00

Welk kind is er niet opgegroeid met nijntje? Elke dag loop ik langs haar museum in Utrecht onderweg naar de supermarkt. Maar ik ben nog nooit binnen geweest! Daarom ga ik deze week voor Bo’s Bucketlist kijken of het nijntje museum ook leuk is als volwassene.

Het museum richt zich op kinderen tussen de twee en zes jaar oud. Ik val met mijn 23 jaar flink buiten de doelgroep. Kinderen kunnen zich in het museum verkleden als nijntje personages, verkeerssituaties naspelen en natuurlijk boekjes lezen. Zal ik mij weer even kind voelen na het bezoek? Het nijntje museum is na een verbouwing van anderhalf jaar weer geopend afgelopen zomer. Nieuw zijn een café waar je onder andere een poké bowl kan bestellen waar alle groenten in nijntje vormen zijn uitgestoken. Het lijkt mij heel grappig om als kok al die vormpjes de hele dag te moeten uitsteken. Ook is de film over boris beer, die in 360 graden geprojecteerd wordt, nieuw. Het hele museum bestaat uit thema ruimtes waar je als kind kan ontdekken en spelen: een winkel, verkeersplein of boerderij.

Nijntje is bedacht door de Nederlandse grafisch vormgever en tekenaar Dick Bruna, hij werd wereldberoemd met zijn boeken over het konijn. Het eerste nijntje boek verscheen in 1955. Op vakantie aan de Nederlandse kust in Egmond aan Zee tekende Bruna voor zijn zoontje dit verhaal, geïnspireerd door een konijntje dat regelmatig bij het vakantiehuis te zien was.

Het is grootse drukte en overal zijn kinderen met hun ouders druk in de weer met alles wat er te doen en te zien is. Vrijdagmiddag midden in de kerstvakantie was misschien ook niet mijn slimste zet. In tijden heb ik niet meer zoveel kinderen bij elkaar gezien en het voelt ook wel gek om zelf zonder kind het museum binnen te lopen. De herkenbare nijntje kleuren vormen het museum, het is net alsof ik mij in een nijntje boek waan. Wel valt mij gelijk op dat het wel echt gericht op kinderen is. “Een bezoek aan het nijntje museum is een actieve ontdekkingstocht. kijken, ruiken, onderzoeken, ontdekken, doen: spelenderwijs leer je zoveel meer!”, aldus de website van het museum, dat mijn gevoel bevestigt. Je kan er leren tellen door middel van de trap, sokken op kleur leren sorteren en met een kassa in de weer. Allemaal dingen die ik helaas al heb geleerd toen ik klein was! Voor mij viel er niets nieuws te leren in het museum.

Nijntje is wereldwijd razend populair. Sterker nog: zo’n 60 procent van de boeken over het konijn zijn in Japan verkocht. De Utrechtse Bruna verkocht dankzij nijntje meer dan 90 miljoen boeken over de hele wereld. Een vakgenoot zei ooit over Bruna: "Hij weet niet eens hoe je het woord euro schrijft, terwijl hij elke dag in een Bentley met chauffeur zou kunnen stappen." Ondanks het succes bleef de grafisch vormgever in zijn bescheiden woning in Utrecht wonen en stapte hij iedere dag om half zes ‘s ochtends op de fiets om naar zijn atelier te gaan in de Jeruzalemstraat. Ongeveer zestig jaar lang fietste hij over de grachten naar zijn atelier waar hij stopte bij Café Orloff om een kopje koffie te drinken en de krant te lezen. Op zijn atelier bekeek hij wat hij de vorige dag gemaakt had en begon hij weer aan nieuwe tekeningen. Tussen vijf en zes zat zijn werkdag erop. Hij ruimde het atelier keurig op en legde alle potloden en pennen op een rij, zodat alles klaar lag voor de volgende dag. In totaal maakte hij 124 kinderboeken in zijn atelier.

Nadat hij stopte met werken in 2011 is het atelier verplaatst en opnieuw opgebouwd in het Centraal Museum in Utrecht. Aan de overkant van het nijntje museum kan je een kijkje nemen in het leven en werk van Dick Bruna.

In 2007 bezocht Ivo Niehe voor het programma TV Show op reis (AVROTROS) Dick Bruna in zijn woonplaats Utrecht waar ze onder andere zijn atelier bezoeken.

Tv Show: Dick Bruna

In 2007 bezocht Ivo Niehe de wereldberoemde artiest in zijn woonplaats Utrecht voor Tros TV Show op reis. De reportage, waarin Ivo samen met de 80-jarige Bruna het nijntje museum bezoekt, worden herhaald.

Het museum is wel echt gebouwd voor kinderen van ongeveer 1 meter lang. Ik kom met mijn 1 meter 80 hier niet echt mee weg. Hierbinnen is het een vrolijke leeromgeving die leuk is om met je kleine neefje of nichtje naar toe te gaan. Voor mensen die al kunnen lezen, schrijven en tellen is het voornamelijk een leuke trip down memory lane. Als volwassene zou ik eerder het atelier van Dick Bruna in het Centraal Museum aanraden waar je in alle rust de nijntje boeken in kan duiken. Maar laat het duidelijk zijn; Nijntje blijft altijd leuk, zelfs als volwassene!

Tot volgende week.

Zonder titel 1080 x 1350 px 6
NPO Cultuur Bo

Bo Fasseur

Gewapend met haar Cinevillepas is redacteur Bo minimaal twee keer per week in een filmhuis te vinden. In haar weekenden staat er altijd wel een voorstelling of concert op de planning. Of ze danst het liefst tot in de vroege uren in de club op elektronische muziek. Kunst speelt zich voor Bo dus veelal in het donker af en zo duikt ze voor even een andere wereld in.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur