Ga

Leven onder de zeespiegel

Op Oerol vind je dit jaar de installatie: De keuken en het tij. Wat zou jij doen wanneer je keukentje elke dag onderloopt?

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op donderdag 13 juni 2024, 10:00

Waar praat iedereen over op Terschelling? What’s the talk of the town? Het kunstwerk De keukenen het tij van Bart Eysink Smeets. De installatie stelt de belangrijke en prangende vraag: Wat gebeurt er als we de zichtbare én onzichtbare bedreigingen blijven negeren? En zo doemt op het Groene Strand een roze keuken op die gedurende de dag steeds verder onder water loopt door de getijden. In de keuken verblijft de maker en kunstenaar zelf. Hij zet een kop koffie. Hij maakt wat schoon. Hij leest een boek.

De uit Haarlem afkomstige Smeets studeert in 2012 af aan de Design Academy in Eindhoven en begint in 2017 als full-time kunstenaar. Het is een echte alleskunner op het gebied van kunst: hij maakt sculpturen van verschillende materialen zoals een stenen broodrooster, in én met natuur of gewoon een beetje willekeurig. Naast Oerol was Smeets al op eerdere kunstfestivals te zien zoals This Art Fair in Amsterdam en Kunstenfestival Watou in België.

Keukentij 2

Foto: Bart Eysink Smeets

Smeets maakt ook documentaires met ietwat gekke thema’s. In Bart en de steen die terug naar huis ging (VPRO) nam hij bijvoorbeeld een oude hunebedsteen uit Drenthe terug naar Finland, waar de steen 200.000 jaar geleden te vinden was. Zijn meeste recente film Bart en de zoektocht naar de dubbelganger kan je zijn zoektocht naar een echte look-a-like beleven. Hoe moeilijk is het om de bubbel van het individualisme te breken? Hij wilt hier me bewijzen dat hij niet uniek is, zowel niet van binnen als van buiten, en dat daarmee niemand uniek is.

‘Ik maak nooit iets nieuws, ik probeer mensen alleen te laten kijken naar wat er al is.’

Bart Eysink Smeets

Bekijk de documentaires hier!

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur