Read

Oud ontmoet nieuw in Keulen

Heb je alle musea in Nederland gezien? Of zin in culturele verrijking tijdens je stedentrip? In Ik ben er weg van geeft NPO Cultuur redacteur Bart je de beste tips voor een dagje cultuur over de grens.

NPO Cultuur Bart

Bart Leguijt

Geplaatst op maandag 12 februari 2024, 08:00

In Keulen komen oud en nieuw samen en versterken moderne kunstenaars toe aan oude religieuze gebouwen. Ik laat je mijn twee favoriete highlights zien in deze stad aan de Rijn, op een ruime twee uur van Utrecht. Perfect voor een dag- of weekendtrip, maar ook een fijne plek om jezelf extra tijd te gunnen voor een overstap richting bijvoorbeeld Zwitserland.

Kijk het reisverslag op Instagram

Kolumba

Kolumba

Het Kolumba museum kent een lange historie, wat je ook makkelijk af kunt lezen aan hun antieke website. Het gebouw is tijdloos: Peter Zumthor ging in 1997 aan de slag met een tijdloos omhulsel voor de ruïnes van de Gotische kerk van ruim duizend jaar oud. Hiervoor gebruikte hij Kolumba-stenen en zo kwam het museum aan zijn naam.

Het museum ontstond in 1853 en omvat een verzameling van het vroege christendom tot hedendaagse kunst. Elk jaar is er een nieuwe tentoonstelling te zien. Tot augustus 2024 zie je Wort Schrift Zeigen (Woord Schrift Teken) met werken van onder andere Louise Bourgeois, Richard Serra en Andy Warhol.

Richter Fenster

Dom

Langer wachten op een vertraagde trein? De imposante en zwartgeblakerde Dom van Keulen staat naast het station en huist een bijzonder glas in lood raam. Nadat de originele ramen sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog bleek dat er van één raam onvoldoende documentatie was om het te restaureren. Daarom werd Gerhard Richter gevraagd, een grote hedendaagse kunstenaar die Keulen tot zijn thuis rekent. 

Voor de Dom ontwierp hij een minimalistisch glas in lood raam. Dat deed hij aan de hand van een aantal regels (het blijft een Duitser) waarmee hij een georganiseerde symmetrische chaos creëert. Dit raam vind je rechtsachter in de Dom.

Met NPO Plus kijk je de film Werk ohne Autor (VPRO) die geïnspireerd is op Gerhard Richter.

Kijk Werk ohne Autor met NPO Plus

Kolumba3

Foto: Barbara Probst in Kolumba


Treintip

Onderweg naar Art Basel een tussenstop maken in Keulen? Dat kun je in je treinreis boeken bij de Deutsche Bahn. Hun website kun je rechtsboven in het Nederlands omzetten. Voer je reis in, onder de datum vind je de knop “Tussenstop”. Hier kun je Keulen selecteren. Met het aantal uren selecteer je hoe lang je pitstop duurt. Je kunt je reis vanuit Keulen maximaal 24 uur later weer cultureel opgeladen hervatten.

NPO Cultuur Bart

Bart Leguijt

Reist per trein binnen- en buurland af, op zoek naar de mooiste tentoonstellingen met stoelen, impressionisme of fotografie. Staat net zo graag in de club of op een festival.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur