Ga

Prikkel je zintuigen op Moederdag

In het Nationale Opera en Ballet ga je zondag naar een warme, exotische ervaring: Radio Caïro!

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op donderdag 9 mei 2024, 09:00

Radio Caïro is een ode aan de bloeiperiode van de Arabische cultuur halverwege de twintigste eeuw. Caïro was toen hét culturele centrum van de Arabische wereld en artiesten zoals Oum Kalthoum konden, dankzij de kracht van de radio, uitgroeien tot wereldsterren. Tijdens deze complete dagervaring hoor je verhalen, proef je de cultuur en beleef je natuurlijk de mooiste muziek uit Caïro. Het evenement is een voorloper op de nieuwe muziektheatervoorstelling OUM over het rijke, muzikale universum van Oum Kalthoum.

In de tweede helft van de twintigste eeuw is Egypte aan modernisering toe, het rukt zich los van Ottomaanse en Westerse invloeden en begint en eigen weg te leiden. Er komt een enorme impuls op het gebied van cultuur en Caïro wordt daardoor het culturele middelpunt in die tijd. Van mode tot dans, architectuur en dus ook muziek. Het was niet alleen heel artistiek, maar was ook de kwaliteit buitengewoon hoog dankzij de beschikbaarheid van goede apparatuur. De muziek wordt volop gedraaid op de draagbare radio’s in Egypte. Het is een échte radio-revolutie.

Radiocairo 1

Het programma van Radio Caïro is een complete ervaring. Van live radio van DJ Disco Arabesquo met Arabische hapjes tot verhalenverteller Sabri Saad el Hamus en jazz-bassist Tony Overwater. En in de avond vervolgt het programma met onder andere het Amsterdams Andalusisch Orkest en een Arabisch café. Als afsluiter is er ook een feest tot in de late uurtjes.

Radio Caïro beleef je aankomende zondag, op 12 mei, in het Nationale Opera en Ballet in Amsterdam.

Proef alvast de muzikale sferen van Radio Oranje

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur