Week 2: wat wil je niet missen?
Kun je niet kiezen waar je deze week heen wilt? Of weet je gewoon niet wat er speelt of waar je moet beginnen? Geen zorgen! Elke week selecteer ik drie culturele activiteiten voor in jouw agenda. Van theater tot beeldende kunst: vandaag heb ik drie dingen voor je die mij niet meer hebben losgelaten sinds ik ze heb gezien. Pak je agenda er maar bij!
1. Het Tweede Portret van Theater LeBelle
Mijn broertje Jesse heeft het downsyndroom en werkt nu tien jaar als danser en acteur bij een kleine, lieve theaterwerkplaats. Het geluk en het plezier spat van hem af als hij op een podium staat, als hij contact maakt met het publiek en als hij een choreografie of tekst precies uitvoert zoals in de repetities. Door Jesse's baan en voorstellingen heb ik zoveel meer verschillende mensen op het podium gezien. Het leert mij elke keer weer hoe puur de podiumkunst kan zijn, want je ziet hoe de verschillende acteurs zichzelf meenemen, waardoor hun dans en spel in de kern rauw en echt zijn.
Ik ga graag naar voorstellingen van makers met verschillende achtergronden en dus verschillende verhalen. Daarom staat aanstaande zaterdag (11 januari 2025) Het Tweede Portret van Theater LeBelle met uitroeptekens in mijn agenda. LeBelle is een theatergroep uit Amsterdam die werkt met mensen met - in hun eigen bewoording - een verstandelijke beperking. Eerder zag ik van hen al de voorstelling Het Portret, die de diversiteit en dynamieken van families belicht middels de persoonlijke verhalen van de spelers. Deze week speelt LeBelle een nieuwe versie van dat stuk. Met een nieuwe cast en dus met nieuwe verhalen en nieuwe perspectieven op het deel uitmaken van een familie.
Theater LeBelle speelt Het Tweede Portret in Internationaal Theater Amsterdam op zaterdag 11 januari 2025 om 14:30 uur.
2. Miriam Cahn - Reading Dust in Stedelijk Museum Amsterdam
Sinds ik de tentoonstelling van Miriam Cahn in het Stedelijk Museum Amsterdam bezocht, heeft haar werk zich diep in mij genesteld. Geen dag is voorbijgegaan zonder dat ik eraan terugdacht. De schilderijen van de Zwitserse kunstenaar zijn krachtig en oneindig emotioneel. Je wilt ernaar kijken, maar — eerlijk gezegd — wilde ik ook heel vaak juist wegkijken, mijn hoofd verstoppen in de borst van de vriendin met wie ik in het museum was.
De werken van Cahn zijn doordrenkt van thema's als kwetsbaarheid en macht, politiek en trauma. Ze gebruikt veel kleur en eenvoudige penseelstreken om complexe emoties en situaties uit te beelden, vaak met een focus op het menselijk lichaam en de ervaringen daarvan. Je ziet op haar doeken veel gezichten en vervaagde lichamen, maar ook uitgestrekte landschappen die een gevoel van eenzaamheid en verlatenheid bij mij oproepen. Zo loop je in de tentoonstelling door een veelzijdig en realistisch beeld van het mens-zijn. Het is esthetisch prachtig. Het is politiek. Het is persoonlijk. Ik beloof je: je gaat het werk van Cahn voelen. Het grijpt je naar je keel en laat je niet meer los.
De tentoonstelling Reading Dust van Miriam Cahn is nog tot 26 januari 2025 te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam.
3. Who’s afraid of Oscar Wilde van Compagnie Red Yellow & Blue
Wat als je als queer persoon een kinderwens in vervulling wil laten gaan? Daan van Bendegem schreef met rake dialogen en tastbare personages een portret van vier queer millennials die worstelen een kinderwens. Een worsteling die voor mij even verdrietig als lachwekkend herkenbaar is. Deze heerlijke, zwarte keukentafelkomedie van Compagnie Red Yellow & Blue is een van mijn hoogtepunten van vorig theaterseizoen, werd door de jury van het Nederlands Theater Festival geselecteerd en kreeg lovende recensies.
Het is weer vrijdagavond. Broer en zus Bram en Vera zetten de hapjes en drankjes op tafel voor de wekelijkse borrel met hun partners Manu en Sinem. Een vast ritueel om de week af te sluiten en het weekend in te luiden. Er hangt spanning in de lucht. Want waar het besluit van Vera en Sinem om ‘aan kinderen te beginnen’ begon als een prelude op een roze wolk, is het onderwerp inmiddels een gevoelig onderwerp. Want wie had nou kunnen bedenken dat zij beiden het kind wilden dragen om zo ‘een stukje van zichzelf terug te zien’? Daarom hebben Bram en Vera voor vanavond een pitch voorbereid. Een oplossing voor de onvervulde en inmiddels uitgestelde en doodgezwegen kinderwens van Vera en Sinem. Een out of the box idee, waarvan ze geen idee hebben hoe het bij hun partners gaat vallen.
Who’s afraid of Oscar Wilde is een scherp gespeeld ensemblestuk (door Daan van Bendegem, Sharlee Daantje, Eline van Gils en Tobe Vandekerckhove). Een humoristische en tegelijkertijd diepe verkenning van relaties, identiteit en het hebben van een kinderwens in de queer gemeenschap. De voorstelling en tekst van Daan van Bendegem gaf voor mij - als queer dertiger - woorden en daarmee duiding aan gevoelens en situaties uit mijn eigen leven. Dat resulteerde in een avond vol rauwe en eerlijke gesprekken met de heteroseksuele vriendin waarmee ik Who’s afraid of Oscar Wilde bezocht.
Who’s afraid of Oscar Wilde van Compagnie Red Yellow & Blue is op 10 en 11 januari 2025 te zien in theater Bellevue in Amsterdam. Daarna gaat de voorstelling nog het hele land door (o.a. Almere, Oss en Utrecht) tot 20 februari 2025.
Rachel Pouwer
Theaterliefhebber. Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt.
Rachel is een van de presentatoren van de podcast Tussen Kunst en Katers (NTR).
Vond je dit leuk?
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!