Ga

‘Schilderbeest’ Breitner

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Geplaatst op zaterdag 1 juni 2024, 00:30

George Hendrik Breitner (1857 – 1923) is een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars uit de late 19e eeuw. Je kent hem inmiddels misschien wel als pionier van de straatfotografie en van zijn iconische schilderijen van Amsterdam. Dat leverde hem bijnamen op als ‘de schilder van Amsterdam’ en ‘Nederlands impressionist’. 

Maar Breitner is nog zoveel meer dan dat. Gastconservator Suzanne Veldink laat in museum Singer Laren de oerkunstenaar zien die Breitner is. Voor alle troepen uit nam hij de vrijheid om zijn gevoel uit te drukken in kleur en in een karakteristiek, krachtig handschrift. Zie ziet hoe baanbrekend en invloedrijk het werk van Breitner is. En je voelt hoe hij naar zijn schilderobjecten kijkt.

Schermafbeelding 2024 05 17 om 07 17 51

Foto: Breitner - Naakt met zwarte kousen op een bed

Breitners onderwerpkeuze is altijd een middel om te experimenteren met gebruik van lijn en kleur. Daarmee was hij zijn tijd ver vooruit. In de tentoonstelling met ruim 70 schilderijen en werken op papier zie je de ontwikkeling van Breitner in een nieuw perspectief in een combinatie van echte publiekslievelingen, zoals Breitners kimonomeisjes, en onbekendere werken. Sommige ervan zijn al decennia niet in Nederland te zien geweest.

Schermafbeelding 2024 05 17 om 07 16 44
Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur