Kijk

Dit hoor je op Eurosonic Noorderslag!

Welke artiesten hoor je dit weekend in Groningen?

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Geplaatst op donderdag 18 januari 2024, 07:30

Groningen, de stad die normaal nooit slaapt, is vanaf vandaag weer het theater van een van de grootste muziekevenementen van Europa: Eurosonic Noorderslag (ESNS). Steevast komen muzikaal talenten en muziekliefhebbers vanuit heel Europa om nieuwe muziek te ontdekken in het overvolle blikkenschema van het festival, waarin voor ieders muzieksmaak parels zijn te vinden. Want niet alleen krijgen jonge, frisse acts de kans om zichzelf te introduceren aan een nieuw publiek, maar ook gevestigde namen presenteren zichzelf hier van een nieuwe kant.

Welke artiesten hoor je dit weekend zoal tijdens Eurosonic Noorderslag? 

Froukje

In december won ze - voor de derde keer op rij - de 3voor12 Song van het Jaar-award en afgelopen vrijdag kwam haar langverwachte debuutalbum uit, getiteld Noodzakelijk Verdriet. Froukje is inmiddels een van de allergrootste popsterren van Nederlandse bodem.

Luister alvast naar Froukje live op Lowlands 2023 (VPRO):

Sef

Yousef Gnaoui,alias Sef, won in december nog een 3voor12 Award 'Allerbeste Nederlandse Album' voor zijn plaat Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag. Het juryrapport: ‘Het is een gelaagd album dat dagelijks meer diepgang krijgt, een plaat waar we over 50 jaar nog op kunnen teruggrijpen. Dit album gaat niet alleen over systemen als kapitalisme en nationalisme, maar over de ongelijkheid die ze creëren en hoe mensen er het slachtoffer van kunnen worden.'

Kijk alvast naar Sef  en Het El Salvador Ensemble live op Best Kept Secret (VPRO): 

Brintex Collective

Het jonge Rotterdamse Brintex Collective begon als een driekoppige band onder leiding van toetsenist/bandleider Brenn Luiten. Langzaam groeide het project uit tot een grotere creatieve samenwerking; op dit moment bestaat de band afwisselend uit 5 of soms zelfs 6 muzikanten.  Brenn zelf beschrijft het collectief als ‘UK influenced jazz music’, met acts als Alfa Mist en Robert Glasper als voorbeeld. Geïnspireerd door jazz, hiphop en elektronische muziek.

Luister alvast naar Brintex Collective live bij Vrije Geluiden (VPRO):

Ploegendienst 

Ploegendienst is 100% tegen alles. En daar maken ze korte metten mee. Ray Fuego en zijn ongeremde punkband zorgen gegarandeerd voor chaos in Groningen dus daar wil je bij zijn! 

Kijk alvast naar Ploegendienst live bij 3voor12 Radio (VPRO):

Joost

Je kunt niet meer om hem heen. De artiest die bekend staat om zijn energieke optredens met aanstekelijke beats en creatieve woordspelingen, is gekozen als Nederlandse afvaardiging bij het Eurovision Songfestival 2024. 

Kijk alvast naar Joost live op Lowlands 2023 (VPRO):

Morpheus

Toen we de duistere chansonnier Morpheus net leerden kennen was hij in diepe rouw gedompeld. Zijn moeder overleed twee jaar geleden, en het gat dat zij liet vulde hij met gedragen popsongs. Maar geholpen door Thomas Azier zoekt Morpheus voorzichtig ook het licht weer op. Want hoe ondraaglijk en onverslaanbaar het verdriet ook blijkt te zijn, het leven heeft wel degelijk meer te bieden.

Geniet alvast van Morpheus, live met Sunrise bij On stage (VPRO):

Elmer

De electrobeats van De Jeugd van Tegenwoodig. Een snufje MEROL. En de performancekunsten van een doorgewinterde theatermaker. De theatrale poprapper Elmer is meer dan de som van haar delen, en ze weet nu al dat ze voor het einde van het jaar de grote zaal van Paradiso moet vullen. Da’s helemaal geen hoogdravende ambitie. Het afgelopen jaar raakte haar muziek én haar bedachtzame uitgesprokenheid namelijk nogal een snaar.

Luister alvast naar Elmer, live bij Vera on Track (NTR):

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur