Docu

Squaring a Circle

Fotograaf en filmmaker Anton Corbijn brengt hét verhaal achter de meest iconische albumhoezen uit de jaren 60 en 70 tot leven in de documentaire ‘Squaring the Circle (the story of Hipgnosis)’.

NPO Cultuur Bo

Bo Fasseur

Geplaatst op woensdag 29 november 2023, 15:22

Van Pink Floyd, Led Zeppelin en 10CC tot Paul McCartney. Hun meest spraakmakende platenhoezen werden gemaakt door Storm Thorgerson en Aubrey ‘Po’ Powell, van design studio Hipgnosis. Storm & Po toverden beelden tevoorschijn die niemand voor mogelijk had gehouden, maakten niche muziek populair en waren het absolute middelpunt van het gekste, grappigste en meest creatieve muziektijdperk ooit. Denk aan de iconische cover met het prisma van het album ‘Dark Side Of The Moon’ of die van de man die in de brand staat op het album ‘Wish You Were Here’ beide van Pink Floyd

De documentaire vertoont nieuwe interviews met o.a. Paul McCartney, Roger Waters, David Gilmour en Nick Mason van Pink Floyd, Jimmy Page & Robert Plant van Led Zeppelin, Peter Gabriel, Graham Gouldman van 10cc, Noel Gallagher en nog veel meer. Een heerlijk nostalgische documentaire die je terugbrengt naar de ruige jaren 60 en 70 vol keiharde muziek en drugs. Een verhaal over twee ‘broers’ die samen de hele album cover art markt op de kop hebben gezet. Waarbij ik zelf vaak dacht: 'Huh, hebben zij deze ook al gemaakt?’.

De Nederlandse Anton Corbijn werd als fotograaf bekend door zijn foto's van vooral rock musici en andere artiesten. Hij was te gast bij het programma ‘Kunstuur’. Kijk hier de uitzending terug:


Anton Corbijn

In Kunstuur een interview met de internationaal beroemde fotograaf (én filmmaker) Anton Corbijn n.a.v. zijn retrospectief in het Gemeentemuseum Den Haag. Startpunt van de tentoonstelling met de titel HOLLANDS DEEP zijn de grofkorrelige zwart-witfoto's van musici uit de jaren 70 en 80. In latere series zien we hoe hij steeds zijn grenzen verlegt door nieuwe thema's te kiezen en te experimenteren met technieken en materialen.


NPO Cultuur Bo

Bo Fasseur

Gewapend met haar Cinevillepas is redacteur Bo minimaal twee keer per week in een filmhuis te vinden. In haar weekenden staat er altijd wel een voorstelling of concert op de planning. Of ze danst het liefst tot in de vroege uren in de club op elektronische muziek. Kunst speelt zich voor Bo dus veelal in het donker af en zo duikt ze voor even een andere wereld in.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur