Lees

Terug naar de woestijnplaneet

Regisseur Denis Villeneuve neemt je voor de tweede keer mee naar de droge duinen van Arrakis. Wat móet je nog weten voordat je naar Dune Part Two gaat?

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op woensdag 28 februari 2024, 08:00

Star Wars heeft eindelijk een waardige concurrent. De nieuwe populaire science-fiction franchise heet Dune en krijgt in 2021 nieuw leven met een bioscoopfilm. De verfilming van het gelijknamige boek van Frank Herbert is een enorme kaskraker. David Lynch doet in de jaren 80 al een poging om deze verhaalwereld op het witte doek te brengen. Dit werd een gematigd succes, maar voor sommige liefhebbers is deze versie van Dune een echte cult-klassieker.

Je maakt in beide versies kennis met de jonge Paul Atreides, zoon van hertog Leto, heerser over de planeet Caladan. De hertog krijgt de woestijnplaneet Arrakis toegewezen door een mysterieuze keizer en zijn Landsraad. Het is aan het Huis Atreides om de planeet eigen te maken en de koppige Fremen, de inwoners van de planeet, voor zich te winnen. Het Huis wordt dwarsgezeten door het kwaadaardige Huis Harkonnen die de planeet weer terug wilt winnen en de waardevolle spice te blijven exporteren.

Dune wint zes Oscars: de prijzen voor beste geluid, montage, make-up en hairstyling, cinematografie, production design, visuele effecten en muziek. Misschien ken je dat moment wel dat componist Hans Zimmer tijdens het gala de prijs in ontvangst neemt in zijn badjas in een hotel in Amsterdam. Hij gaf de avond ervoor een concert waar ik toevallig bij was. Voor de film maakt hij maar liefst drie albums: het officiële album met muziek uit de film, een experimenteel album met langere muziekstukken en een album vol met geluiden en sfeerimpressies die in de verhaalwereld van Dune voorkomen. Voor het tweede deel kon je al een voorproefje van de muziek in zijn concertreeks horen.

Regisseur Villeneuve nam het eerste deel uit de boekenserie en splitte het in twee delen voor zijn films. Je leert, naast de cast uit het eerste deel, een aantal nieuwe gezichten kennen: Florence Pugh (Oppenheimer, Little Women) is te zien als prinses Irulan. Haar vader en Emperor in deze verhaalwereld wordt gespeeld door Christopher Walken (Catch Me If You Can). De rol van de meedogenloze moordenaar Feyd-Rautha, neef van Baron Harkonnen, is weggelegd voor Austin Butler (Elvis). Over eventuele verdere vervolgen zijn de makers schimmig. De boekenreeks is lang, maar Villeneuve heeft al interesse om met het tweede boek, getiteld Dune: Messiah, aan de slag te gaan.

Dune Part Two kan je vanaf dit weekend op de grootste schermen zien in de bioscoop. Ben je net als ik ook zo'n fan van Hans Zimmer, vergeet dan niet om op zijn beste soundtracks te stemmen voor de AVROTROS Filmmuziek Top 200.

Stemmen kan hier!

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur