Lees

Terug naar huis, met Milouska Meulens

In Moederland, de debuutroman van Milouska Meulens, gaat de presentatrice op zoek naar antwoorden op vragen over haar verleden, heden en toekomst.

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op zondag 14 april 2024, 08:00

Milouska Meulens. Je kent haar vast van het Jeugdjournaal, Vroege Vogels of De Nacht is ZWART. Ze schreef alr drie kinderboeken maar de van Curaçao afkomstige Meulens heeft nu ook haar eerste roman gepubliceerd: Moederland. Je kan in dit boek het leven van Meulens van dichtbij ervaren. In prachtige, wervelende taal brengt ze verschillende culturen en tijden, Nederland en Curaçao tot leven.

Moederland is de zoektocht van een vrouw die alles kwijt is en in de donkerste periode van haar leven wil weten wie ze echt is en waar ze thuis is. Een groot thema in het boek is schaamte, bijvoorbeeld voor de jeugd van Meulens en voor haar depressie. In alle hectiek besluit ze om alles achter te laten en in te trekken bij haar moeder. Daar kan ze schuilen, zonder schaamte. Voor het eerst is haar moeder écht in staat om voor haar kind te zorgen.

‘Onderzoek je schaamte, en zorg dat je hier antwoord op krijgt.’

Milouska Meulens

Moederland staat ook hoog op het boekenlijstje van Radjan Hanoeman. Hij is in zijn vrije tijd columnist voor verschillende magazines én lid van de NPO Cultuur-community. Hij organiseert sinds kort De Inclusieve Boekenclub in Arnhem, een avond waarop boeken besproken worden van én voor mensen met een niet-westerse achtergrond of LHBTI+ personen. De lezers duiken zo samen in thema’s als diversiteit, inclusiviteit en gelijkwaardigheid. Het boek dat centraal staat, functioneert in deze besprekingen als brug én middel naar elkaar. Een open houding voor andere meningen en mensen is bij De Inclusieve Boekenclub dan ook zeker de norm. Radjan hoopt dat met dit initiatief dat mensen zich meer delen, want lezen is soms maar een eenzame activiteit en verhalen worden vele maten rijker wanneer mensen over de boeken gaan praten en discussiëren.

Boekenclub 1

Via de website van Boekhandel Hijman Ongerijmd in Arnhem kan je je opgeven voor de volgende bespreking van De Inclusieve Boekenclub. Meer over het boek Moederland van Milouska Meulens kan je beluisteren in de podcast Nooit Meer Slapen (VPRO).

Blijf op de hoogte van nieuwe boekbesprekingen in De Inclusieve Boekenclub!

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur