Lees

Laat je verwonderen door de tips van schrijver Valentijn Hoogenkamp

Deze week lenen we onze pen uit aan Valentijn Hoogenkamp. Geen tips om rustig bij achterover te zakken, maar tips om verwondering door je week heen te vlechten.

NPO Cultuur Bart

Bart Leguijt

Geplaatst op vrijdag 26 januari 2024, 00:00

Valentijn: “Recept voor een week. Voor als je week stuk is gegaan en je een nieuwe moet maken. Weken zijn een mengsel van beelden, gedachten, emoties en afspraken die zich gewoonlijk in een vastgelegde volgorde voordoen. Maar wat weken precies zijn en waarvoor weken dienen is nog grotendeels onbekend. Want ga maar na, anders dan de dag, de maand en het jaar heeft de week geen basis in de astronomische cycli van de zon en de maan. De wetenschap die zich bezighoudt met het bestuderen en interpreteren van weken heet tijd. Weken kun je gebruiken om je hoofd in iemands schoot te leggen, jam te proeven, een zelfgemaakt kunstwerk op het toilet van een ander te hangen. Of omgekeerd zakken te rollen: stop dan bij de bakker een briefje in de jaszak van de klant voor je. Op het briefje staat met stoepkrijt geschreven ‘Ik vergeef je.’ Want we maken weken tegen onze eigen eenzaamheid en tegen de eenzaamheid van anderen.”

Lees de tips van Valentijn

NPO Cultuur Bart

Bart Leguijt

Reist per trein binnen- en buurland af, op zoek naar de mooiste tentoonstellingen met stoelen, impressionisme of fotografie. Staat net zo graag in de club of op een festival.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur