Lees

Grace À Dieu

NPO Cultuur Juul

Juul Bal

Geplaatst op vrijdag 12 januari 2024, 08:00

De France Cinema is voor mij een van de mooiste genres. Ik hou van de rauwe vorm waarin het onderwerp in beeld gebracht wordt, het ontbreken van woorden. veelzeggende blikken en boeiende familie intriges. In de film Grace àDieu (NTR) over misbruik in de kerk in het gelovige Frankrijk kom je dat allemaal tegen: het waargebeurde verhaal is prachtig in beeld gebracht.

In de ruim 2 uur durende film word je meegenomen door verschillende verhaallijnen. Als kijker moet je dus erg goed opletten wat waar precies gebeurt en gezegd wordt. Het verhaal begint bij Alexander, die op scoutingscamp is misbruikt door een priester. Alexander komt spreekt zich uit en komt in actie, maar het verzet van de aartsbisschop laat al zien dat hij alleen staat in gevecht is tegen de kerk. En hoe verder Alexander komt, hoe meer hij tegengewerkt wordt. Als Alexander aangifte bij de politie doet, blijkt verjaring van de zaak als een donkere wolk boven de zaak hangen. Hoe gaat Alexander ervoor zorgen dat de priester uit zijn functie wordt ontslagen, zodat andere kinderen beschermt worden tegen het lot wat hem is overkomen?

Data43014344 aad1ac

De film zuigt mij helemaal in het verstikkende verhaal van Alexander. Het geeft mij een gevoel bij wat er met je gebeurt als je zoiets ingrijpends meemaakt op zo’n jonge leeftijd, wat het gevecht is wat je moet leveren en wat de impact is op de rest van je leven. Mij blijft daarbij vooral de indringende scene bij waarin Alexander oog in oog staat met de priester die hem heeft misbruikt. De ene hoopt op een excuus en de ander op vergeving. Een snijdende scene die nog dagen na suddert. De regisseur François Ozon vertelt dit waargebeurde verhaal zeer gedetailleerd en volledig. Toch blijft het spannend en wil je als kijker meteen gaan opzoeken wat er zich precies heeft afgespeeld.

De film Grace à Dieu (NTR) kijk je nu op NPO Start.

Trigger warning: sexueel geweld en misbruik.

NPO Cultuur Juul

Juul Bal

Ik ben Juul en een echte bingwatcher van documentaires in alle vormen.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur