Lees

Oscar voor Hoyte van Hoytema

De Nederlandse Cinematograaf Hoyte van Hoytema wint als 11de Nederlander een Oscar. Hij werkte aan de film Oppenheimer, die ook werd uitgeroepen tot beste film
NPO Cultuur Juul

Juul Bal

Geplaatst op dinsdag 12 maart 2024, 00:00

De carrière van cinematograaf en director of photography Hoyte van Hoytema begint niet in Nederland. Zijn succesverhaal begint in Amerika tussen alle grote filmmakers. Hij werkt aan films als van Her, Interstellair, Dunkirk en zijn laatste meesterwerk: Oppenheimer. Wie is deze man en hoe breekt hij door?

Hoyte van Hoytema werd geboren in Zwitserland maar verhuisde op jonge leeftijd met zijn Nederlandse ouders naar Dinteloord in Brabant.. Hij is wordt twee keer afgewezen door de Filmacademie in Amsterdam en wijkt vervolgens uit naar de Nationale Film School in Lódz, Polen. Hij moet en zal iets in de film doen. In Lódz ontwikkelt hij zijn creativiteit en zijn opvallend visueel talent verder.

Eenmaal terug in Nederland lukt het Van Hoytema niet om een regisseur te vinden om samen een film mee te maken. Hij wijkt uit naar Zweden, waar hij aan de film Let the right one in werkt. Het klikt goed met de regisseur Tomas Alfredson en Van Hoytema breekt internationaal door.

Vanaf de film The Fighter staat Hoyte van Hoytema zelf minder achter de camera. Hij regisseert meer en staat nu dicht bij de acteurs en hun acteerwerk. Voor Van Hoytema is dat essentieel. Hij zegt over zijn vak: 'Ik ben nooit zozeer geïnteresseerd geweest in het puur technologische of esthetische aspect van mijn vak, maar meer in de psychologische en filosofische kant ervan. En een van de meest inspirerende dingen voor mij is altijd geweest om samen te werken met een regisseur. Ik houd erg van het idee dat mijn beroep een soort accommoderende kunst is.'

Ondertussen ontwikkelt hij zich snel en volgen de grote kaskrakers elkaar in rap tempo op: Her, Interstellair, Spectre, Dunkirk, Tenet en Oppenheimer. Je hebt er vast een aantal van gezien.

GF 11507 MSG 1024x580

Wat het werk van Hoyte van Hoytema uniek maakt, is dat hij alles met de hand filmt. Dat zorgt ervoor dat je als kijker van de film meer het idee hebt dat je zelf aanwezig bent bij de scene.

Dit jaar is Hoyte van Hoytema genomineerd voor de Oscars als filmmaker. Ben je benieuwd hoe hij naar films kijkt?

Beluister de podcast van Zomergasten (VPRO), waarin Hoyte van Hoytema vorig jaar te gast was bij Theo Maassen. Van Hoytema: ‘Mijn selectie is uiteindelijk een eclectische mix geworden die de eeuwige strijd toont tussen poëzie en pragmatisme. Ik wil mensen laten zien die allemaal op hun eigen manier hun werk vullen met liefde, ziel, waarheid en intentie. Vaardig, maar soms ook moeizaam. Aan de hand hiervan hoop ik een kleine inkijk te geven in mijn eigen creatieve overwegingen en dilemma’s.'

NPO Cultuur Juul

Juul Bal

Ik ben Juul en een echte bingwatcher van documentaires in alle vormen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur