Read

Van stadionlamp naar spotlight

In 14 de Musical smelten een legendarisch sportverhaal samen met theater, dans en zang. Het leven van Johan Cruijff op het toneel!

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op maandag 1 april 2024, 08:00

Het is misschien niet de eerste persoon die je met musicals associeert, maar de naam Johan Cruijff is nu onlosmakelijk verbonden met theater. In het nieuwe AFAS Theater in Leusden staat namelijk al een aantal jaar de show 14 de Musical op de planken. Deze musical gaat niet alleen over de voetbalcarrière van Cruijff, ook is er genoeg ruimte voor het privéleven van de sterspeler van de vorige eeuw. Regisseur en scenarioschrijver Tom de Ket wordt tijdens het maken van de musical gefascineerd door de wandelende paradox Cruijff. De musical gaat langs allerlei aspecten uit zijn leven om uit te vinden waarom hij zo’n grote wereldster werd en hoe zijn talent, persoonlijke tegenslagen en veerkracht hem maakten tot wie hij was.

Cruijff 1

Tijdens de musical is er plaats voor meerdere muziekgenres zoals rock, opera en hiphop. Het toneelspel wordt bovendien aangevuld met digitale projecties van onder andere archiefbeelden van de voetballer. Cruijff, gespeeld door Tobias Nierop, zingt zelf niet gedurende de show. Hij houdt het bij voetballen en natuurlijk zijn nuchtere en vindingrijke uitspraken. Nierop speelt ondertussen deze glansrol ondertussen al drie jaar en sleepte een nominatie voor de Musical Awards in de wacht. Over deze lange periode en driehonderd voorstellingen verder zei hij het volgende:

'Als je er meer dan driehonderd gedaan hebt, twijfel je even over weer een langere verbintenis. Ik voelde zelf dat de boog met Johan Cruijff nog niet helemaal klaar was. Er moest nog wat uitgevonden worden. Bovendien vind ik de rol geweldig om te doen. Zo probeer ik altijd een soort spanning tussen mezelf en Cruijff te houden. Ik vind het een ongelooflijk interessant figuur, een man van ‘zijn weg of geen weg’."

14 de Musical trekt veel sportliefhebbers naar het theater. Net als bijvoorbeeld de succesmusical Soldaat van Oranje heeft het een tijdloos verhaal als basis, het leven van Johan Cruijff. Deze legendarische speler staat nu niet alleen in het geheugen van mensen in de stadions, maar ook in de theaters. Dat bevonden ook cabaretiers René van Meurs en Ruud Smulders in het programma Groenteman op zondag. Zij leggen met fascinatie uit hoe mensen om hen heen met veel passie en aandacht naar de musical keken, terwijl zij vonden dat dat totaal geen 'musicalpubliek' is.

14 de Musical is te zien in het AFAS Theater in Leusden. Voor meer sport en kunst, beluister de vijfde aflevering van Tussen Kunst en Katers (NTR) in je favoriete podcast-app. In de aflevering bespreken presentatoren Tom, Devina en Sien meer leuke voorbeelden van sport en kunst en wat de verbindende factoren zijn van deze twee werelden.

'In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk'

Johan Cruijff

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur