Ga

Viering van de tekenkunst

Liefde voor tekenen is een tentoonstelling die alles omtrent het kunst van het tekenen extra aandacht geeft, vanaf juli te zien in het Stedelijk Museum in Schiedam.

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op maandag 27 mei 2024, 08:00

Het is misschien wel de oudste kunstvorm van de wereld: tekenen. Van tekenen op steen, papyrus of de grotten van Lascaux, tekeningen vindt je overal. In het Stedelijk Museum in Schiedam vindt je vanaf juli een grote collectie tekeningen van Nederlandse kunstenaars. Het is een presentatie van de NOG collectie, met wel 600 tekeningen van ongeveer dertig Nederlandse tekenaars. De verzameling is een afspiegeling van de tekenkunst uit het land van de afgelopen dertig jaar. Voor iedereen die van deze kunstvorm houdt is deze tentoonstelling een must see.

"Ik denk dat tekenen het dichtste in de buurt komt van een kijkje nemen in iemands hoofd"

Koen Taselaar

Het museum heeft drie kunstenaars uitgenodigd om een handjevol werken te kiezen uit de collectie die ze het best bij hun eigen werk vinden passen. Dat kan bijvoorbeeld op esthetisch of thematisch gebied, of de manier waarop het werk wordt gepresenteerd. Via deze werken reflecteren ze op de wereld op ons heen en bieden ze ook een inkijkje in hun eigen binnenwereld. De simpelheid en directheid van het medium tekenen is een mooi contrast met de hedendaagse digitale kunstkwesties zoals kunstmatige intelligentie en deep fakes.

Tekencollectie 1

FOTO: Wandkleed van Fatima Barznge, uit het Stedelijk Museum Schiedam

Fatima Barznge bijvoorbeeld, zij maakt zelf abstracte tekeningen, installaties en wandschilderingen waarbij ze inspiratie haal uit zowel Islamitische kunsttradities en Westerse moderne kunst. “Kunst is een mooie manier om ideeën uit te wisselen in aftand tussen verschillende culturen te overbruggen,” stelt zij. De tekeningen van Koen Taselaar zijn ontstaan door het vrijelijk associëren met letters, beelden en symbolen en Susanna Inglada maakt voornamelijk installaties gemaakt met tekeningen waarin de mens centraal staat. Haar belangrijkste thema’s zijn bijvoorbeeld genderongelijkheid en machtsstrijden. Elk kunstwerk dat zijn uit de collectie kies hebben met elkaar gemeen dat ze een kritische noot hebben naar de maatschappij.

De tentoonstelling Liefde voor tekenen is vanaf 6 juli tot en met 15 september te zien in het Stedelijk Museum in Schiedam.

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur