Lees

Wat is jouw favoriete protestsong?

Wat is jouw favoriete protestnummer? Wat brengt jou in beweging? Wat wakkert jouw vuurtje aan? Die vragen staan centraal in de nieuwe aflevering van Tussen Kunst en Katers (NTR).

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op zaterdag 9 maart 2024, 08:00

Beluister de aflevering hier!

Zolang muziek bestaat, wordt het gebruikt om kritiek op de maatschappij te uiten. Neem bijvoorbeeld Billy Joel’s We Didn’t Start The Fire, waarin hij zich verzet tegen de Vietnamoorlog of Boudewijn de Groot met zijn Welterusten Meneer de President. Presentatoren Rachel, Devina en Akua nemen je mee in de wereld van protestmuziek. Zij sparren samen over de betekenis van muziek en hun favorieten.

Ook van eigen bodem wordt er aan de lopende band protestmuziek gemaakt. Neem Sophie Straat. Deze zangeres wordt met haar afstudeerproject, Groen Amsterdam, gelijk een succesvolle toevoeging aan de Nederlandstalige popmuziek. In haar nummers combineert ze protestsong samen met het levenslied. Haar debuutalbum ’t Is niet mijn schuld wint in 2021 een Edison Pop Award voor Beste Album in de categorie ‘Hollands’. De jury prijst de plaat vanwege de verscheidende actuele thema’s die Straat in het album bezingt, zoals racisme, seksisme en woningnood.

Het tweede album van Sophie Straat bevat nog meer van die gouden combinatie protest- en levenslied. Ze benoemt de Zangeres zonder Naam als invloed voor deze twee stijlen. Het zijn smartlappen met een snufje punk. Ze zingt op dit album ook over sociale en maatschappelijke kwesties zoals discriminatie van queer-mensen, tegen politiegeweld, over drank- en drugsverslaving en de gentrificatie van de wijk in Amsterdam waarin ze opgroeide.

De protestmuziek van Sophie Straat is te bewonderen op Paaspop dit jaar, tijdens het paasweekend, of tijdens haar eigen Protestfest in Paradiso in Amsterdam. Kan je niet wachten? Beluister het haar hele optreden tijdens Song van het Jaar 2023 van 3voor12 (VPRO) op YouTube.

Meer protestmuziek? Check dan vooral de tweede aflevering van het tweede seizoen van Tussen Kunst en Katers (NTR) over dit onderwerp op NPO Luister of je favoriete podcast-app. Rachel, Akua en Devina bespreken hun favoriete protestsong. En wat is de rol van muziek eigenlijk bij de protesten van Extinction Rebellion?

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur