Lees

Record Store Day: wat kan je beleven?

Vandaag is het Record Store Day! Vier vandaag door heel Nederland met medemuziekliefhebbers de liefde voor vinylalbums.

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op zaterdag 20 april 2024, 01:00

‘Platen zijn toch een ding van vroeger?’ Dat hoorde je vroeger vaak als je een platenspeler thuis had staan. Maar nu is vinyl weer helemaal in. Dat wordt elk jaar gevierd met de Record Store Day, een dag waar platenwinkels hun deuren extra wijd openen voor vinylverzamelaars en muziekliefhebbers. Er worden onder andere speciale edities van albums en singles uitgebracht met nieuwe platencovers en je kan genieten van live-optredens in een platenwinkel bij jou in de buurt.

Een groepje eigenaren van platenwinkels in Amerika beginnen in 2007  Record Store Day. Elke winkel houdt sinds dat jaar speciale evenementen op deze dag. Van optredens van lokalen artiesten tot het uitbrengen van nieuwe albums of het heruitbrengen van populaire albums met nieuwe covers en het houden van meet-en-greets. Het is een viering van de lokale gemeenschap geworden waarbij elke winkel speciaal aandacht besteedt aan muziek uit de regio. Ambassadeurs voor dit evenement in Amerika zijn dit jaar Paramore en Kate Bush.

Recordstoreday 2

In Nederland vieren we Record Store Day sinds 2010 en ook dit jaar doen verschillende platenwinkels mee, met de band Within Temptation als ambassadeur. Door het hele land hoor je optredens van verschillende artiesten en natuurlijk ook een muzikale parel kopen. De band De Kik vind je bijvoorbeeld in De Waterput in Bergen op Zoom, Tim Knol & Nico Dijkshoorn bij Velvet Music in Leiden en de Cloudsurfers in De Waaghals in zowel Arnhem als Nijmegen.

Bekijk de website van Record Store Day voor allerlei optredens bij jou in de buurt of beleef de Record Store Day Afterparty in Patronaat in Haarlem met POM, FIEP en M. Lucky of beluister de speciale reportages van de dag op 3FM.

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur