Lees

Wat vind jij Whack?

In de podcast Tussen Kunst en Katers beantwoorden we prangende kunst- en cultuurvragen, met deze week: Wat maakt muzikant Tierra Whack nou zo wack?

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op zaterdag 16 maart 2024, 09:00

Beluister de aflevering hier!

Een beetje artiest houdt wel van een beetje schoppen tegen de gevestigde orde. De meesten uiten dat in hun muziek, sommigen houden ervan om zich excentriek te kleden. Anderen nemen van alle factoren wel iets mee in hun performance, zo ook de rapper Tierra Whack. Presentator Akua neemt Guilliano en Rachel mee naar de wacky wereld van Tierra Whack. Ze sparren samen over ervaringen als ‘vreemd’ of ‘ongewoon’ en delen hun voorkeuren.

Geboren in North Philadelphia begint Tierra Whack al op haar vijftiende aan haar muziekcarrière onder de naam: Dizzle Dizz. Ze wordt snel populair in haar stad met freestyle rappen, maar zoekt toch een kickstart om verder van de grond af te komen in het land. Daarom gaat ze in de leer bij producers en muzikanten om haar eigen nummers te maken. Zo brengt ze haar eerste nummers en muziekvideo uit in 2017.

Tierra whack 3

Het daaropvolgende ‘album’ Whack World zorgde voor een flinke boost, het wordt geprezen vanwege de vreemde vorm van haar nummers. Elk van haar vijftien liedjes op dit album duurt minder dan één minuut. De muziekvideo voor het nummer Mumbo Jumbo levert Tierra Whack een gelijknamige nominatie voor een Grammy-award op. Sindsdien timmert ze hard aan de weg als volwaardig muziekartiest. Ook werkt ze frequent samen met andere bekende artiesten zoals Beyoncé, Alicia Keys en Tyler, the Creator.

Een distinctieve stijl heeft Tierra Whack niet, maar in elk van haar nummers zitten fijne upbeat melodieën die gepaard gaan met stevige lyrics en thematiek. Van het leven als dakloze tot het bereiken van het 27e levensjaar, een beladen mijlpaal die voor andere artiesten dramatisch afliep. Haar excentriciteit vind je terug in haar kledingstijlen en surrealistische muziekvideo's. Bovendien wijst ze allerlei soorten conventies over vrouwelijke artiesten plezierig af.

“I spent a lot of time in my head, but not like caring about what everybody else thought, just literally in my own world,”

Tierra Whack

Meer Tierra Whack? Luister naar Tussen Kunst en Katers (NTR) op NPO Luister. Het tweede album van Tierra Whack, genaamd World Wide Whack, is vanaf nu ook te beluisteren.

Thierra whack 2
IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur