Lees

Wel verdiend, niet ontvangen

Welke vrouwelijke schrijfsters hadden de P. C. Hooftprijs kunnen krijgen? Die vraag staat online én fysieke centraal bij een expositie over powervrouwen in de literatuur.

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op maandag 18 maart 2024, 08:00

De tentoonstelling Wel verdiend, niet ontvangen zet het Literatuurmuseum aan tot reflectie en discussie rondom de vertegenwoordiging van vrouwen bij literaire prijzen. Ook zet het museum oeuvres van enkele schrijfsters in de schijnwerpers. Daarvoor stellen zij een belangrijke vraag: welke reeds overleden vrouwelijke schrijfsters hadden de P. C. Hooftprijs kunnen krijgen? Een onafhankelijke jury heeft een overzicht samengesteld van 33 schrijfsters die de P. C. Hooftprijs verdienden, maar niet hebben ontvangen. Het literatuur museum deed uitgebreid onderzoek naar de toekenning van deze prijs, maar ook naar andere literaire prijzen, zoals de Libris Literatuur Prijs en de Nobelprijs voor de literatuur.

Literatuurmuseum 1

Het Literatuurmuseum legt met deze tentoonstelling niet alleen de verschillen op het gebied van gender in de toekenning van literaire prijzen onder de loep. Ook etniciteit, levensbeschouwing, seksualiteit, leeftijd en lichamelijke en geestelijke gezondheid kunnen een rol spelen. De verhalen over “ondergewaardeerde vrouwelijke auteurs” Maria Dermoût, Sonja Prins, Bea Vianen, Ellen Warmond en Andreas Burnier, belichten de vele factoren die hen tot outsider maakten in het literaire veld, én waarom hun veelzijdige verfrissende oeuvres herwaardering verdienen.

Naast dat deze online expositie zie je in het museum in Den Haag ook doeken van deze auteurs. Op groot formaat schildert Renske van Enckevort een handjevol van belangrijke schrijfsters die allemaal een nieuw geluid laten horen. In Het Conversatiestuk, een doek van 2,30 bij 1,90 meter, kan je deze auteurs zien in een weergave van een soort vriendenkring die verder reikt dan het doek zelf.

De expositie Wel verdiend, niet ontvangen is nu te zien in het Literatuurmuseum in Den Haag én ook online te bewonderen op de website van het Literatuurmuseum.

Literatuurmuseum 3
IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur