Video

Concertgebouworkest uit haar comfort zone


Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Geplaatst op dinsdag 3 oktober 2023, 13:42

Op de NDSM-werf luister ik met duizenden Amsterdammers naar het Koninklijk Concertgebouworkest. We zijn in Amsterdam Noord. Het is een warme zomerdag en langzaam zet de schemer in. Op de NDSM-werf luister ik met duizenden Amsterdammers naar het Koninklijk Concertgebouworkest. Het uitzicht is adembenemend in haar contrasten: het enorme orkest met haar glimmende instrumenten, overal graffiti, de industriële hijskraan, de skyline van de stad en langzaam voorbijvarende (cruise)schepen. Het jaarlijkse, gratis openluchtconcert van het Concertgebouworkest is een piepjonge maar nu al onmisbare traditie in het culturele jaar.

Op de lessenaar staat Smetana’s lieflijke Moldau, Borodins Polovetser dansen en de wereldpremière van Madhouse van Xavier van de Poll. En je hoort Ravels opzwepende Bolero (waarschuwing: dit krijg je de rest van de dag niet meer uit je hoofd), gevolgd door een bijzondere verrassing: zangeres Kovacs zingt met het Concertgebouworkest Amsterdam van Jacques Brel in de versie van David Bowie (In the Port of Amsterdam).

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur