LogoInnovatie

Nominaties en prijzen voor Innovatie projecten 2022

Deze projecten werden in 2022 genomineerd en/of vielen in de prijzen!
Deze projecten werden in 2022 genomineerd en/of vielen in de prijzen! Wij vinden de projecten die door NPO Innovatie zijn gesteund altijd heel erg goed. Maar het kán zijn dat we niet helemaal objectief zijn.... Daarom is het altijd fijn wanneer projecten genomineerd worden voor prijzen op festivals en vanuit het vakgebied. Objectieve waardering voor de vernieuwing en inspiratie die de omroepen en de NPO hiermee laten zien. 

Het verhaal van Nederland (NTR)

Het verhaal van Nederland vertelt het verhaal van het land waarin wij wonen, vanaf het moment dat de eerste bewoners zich er vestigden. Onze geschiedenis wordt verteld in een 10-delige televisieserie, een reeks podwalks met historische wanderverhalen, een online kinderserie op Zapp.nl en een podcast. Ook is een boek verschenen en heeft Schooltv een -indeklas-versie ontwikkeld voor het Voortgezet Onderwijs.
Het project is dit jaar beloond met maar liefst 5 prijzen:
 • Prix Europa: Special Recommendation
 • Dutch Interactive Award, Content: Goud // foto
 • Dutch Creativity Award, Audio: Nominatie
 • Dutch Creativity Award, Wearables: Nominatie
 • App van het jaar: Nominatie juryprijs


Wadoeje
 (NTR)  
Wadoeje is een interactieve web dramaserie over pijnlijke confrontaties en lastige dilemma’s uit het leven van jonge mensen. Kijkers kunnen wekelijks zelf de uitkomst bepalen. De keuzes die jij voor de personages maakt, bepalen het verloop van het verhaal. De YouTube-serie viel tweemaal in de prijzen dit jaar:

 • Cinekid, Beste Nederlandse Fictieserie: Nominatie
 • Nederlands Film Festival, Gouden Kalf Beste Nederlandse Fictieserie: Nominatie

Maandverbond (VPRO) 
De helft van de mensen heeft een baarmoeder, maar toch weten de meesten weinig over de bijbehorende hormooncyclus. In maandverbond kunnen deelnemers gedurende 28 dagen (de gemiddelde duur van een cyclus) live op 28 Telegram-kanalen leren over allerlei hormonale kwesties door middel van video, infographics en audioberichten. Het doel van deze hormoonsafari is het normaliseren van de cyclus, het openen van het gesprek met meer leren over de werking van hormonen. Het project won drie prijzen:

 • De Tegel, Online categorie: Nominatie
 • Nederlands Film Festival, Gouden Kalf Digitale Cultuur: Nominatie
 • EBU Creative Forum: Silver 

Archief van de Toekomst(VPRO) 
Dit online archief gebruikt kunstmatige intelligentie om 500+ uitzendingen (gemaakt sinds 2002) beschikbaar en doorzoekbaar te maken. Met gebruik van algoritmes voor beeldherkenning en spraak- en tekstanalyse zijn alle uitzendingen omgezet in een dataset. Gebruikers kunnen daarin zelf zoeken naar specifieke fragmenten, citaten en zelfs losse shots. 'Archief van de toekomst' ontving dit jaar twee nominaties:

 • Prix Europa: Nominatie
 • Prix d’Italia: Nominatie

Twitch op 3 (NTR) 
In de zomer van 2022 heeft omroep NTR zes weken gestreamd op het platform Twitch. Drie populaire Twitch-streamers - Saar, Sejecem en BenBillyKwijt - verzorgden eenmaal per week een livestream waarin de kijker centraal stond. Het project ontving na afloop een mooie nominatie:

 • Streamer Awards: Nominatie
Toen ik 12 was (KRO-NCRV)
In de podcast van Willem Wever worden spannende verhalen verteld die echt gebeurd zijn. Want soms ben je, zonder dat je het weet, onderdeel van een grote gebeurtenis uit de Nederlandse geschiedenis. De verhalen gaan over uiteenlopende onderwerpen, zoals de nieuwjaarsbrand in Volendam, de eerste Kinderen voor Kinderen en opsluiting in een Jappenkamp. 'Toen ik 12 was' ontving dit jaar prijzen: 
 • Dutch Interactive Award, Future Interfaces: Zilver
 • Website van het Jaar: Beste Technische Prestatie.

 

prijzen_2022_thumbnail.jpeg

Week van de Toekomst
Innovatie Estafette Mei 2024
Publieke Pioniers #4: ai for all
Innovatieagenda 2024-2025
Eventkalender 2024
Korter, maar ook beter?
Deel deze pagina
NPO Logo
Snel naar
NPO.nl
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)