LogoInnovatie

Prebunks (KRO-NCRV) is genomineerd voor Prix Europa

Het project is genomineerd voor de categorie Digital Media.

Jaarlijks worden tijdens Prix Europa de Awards uitgereikt aan de beste producties van de publieke omroepen in Europa. Dit jaar hebben 31 landen, 274 omroepen, en maar liefst 646 producties meegedaan. KRO-NCRV is ontzettend trots dat in deze overdaad aan kwalitatief hoogwaardige audio-, video-, en digitale producties Prebunks is genomineerd.

Al sinds de parlementsverkiezingen van november 2023 is KRO-NCRV met behulp van NPO Innovatie concepten aan het testen om fakenieuws te bestrijden, vooral onder Generatie Z. Uit onderzoek van het journalistieke platform Pointer blijkt dat jongeren hun nieuws halen van TikTok en dat 30% bestaat uit misinformatie, met name over klimaatverandering. Door generative AI wordt het steeds makkelijker om grote hoeveelheden misinformatie te verspreiden.  De mediawaakhond News Guard ontdekte in 2023, maar liefst 557 met AI gegenereerde nieuwsplatformen waar geen mens meer aan te pas komt. Prebunken is een methode om fake nieuws te bestrijden. Het concept komt van Sander van der Linden, professor in de sociale psychologie aan de Universiteit van Cambridge. Het idee is om mensen preventief een verdunde dosis desinformatie te geven, samen met de hulpmiddelen om deze te herkennen en te bestrijden.

De afgelopen periode hebben we in totaal twaalf Prebunks gemaakt van verschillende lengtes voor verschillende platformen o.a. over migratie, klimaatverandering, biodiversiteit, Rusland en Europa. De korte Prebunks bereikten vooral de praktisch geschoolden in de regio. De langere Prebunks waren populair onder de theoretisch opgeleiden. De video’s hebben meer dan 2,5 miljoen weergaven en 15.000 likes opgeleverd, wat heeft geleid tot intense discussies onder Gen Z. Uit kwantitatief en kwalitatief onderzoek blijkt dat de respondenten door de Prebunks zich bewuster zijn geworden van hun eigen ‘conformation bias’. "Als het nieuws overeenkomt met mijn eigen mening dan geloof ik het ook eerder, terwijl het niet altijd klopt." De Prebunks maakten ook deel uit van de interactieve tentoonstelling in het Mediamuseum Beeld & Geluid waar grote groepen schoolkinderen kennis maken met de strijd tegen misinformatie.

De uitreiking van de Prix Europa Award is vrijdag 11 oktober 2024, in het stadhuis van Berlijn.

Innovatie Estafette September 2024
AI Club
EO gebruikt voor het eerst AI om non-fictie verhalen te verfilmen
Week van de Toekomst: Terugblik
Omroepbrede uitgangspunten voor werken met AI
Innovatie Estafette Juni 2024
Deel deze pagina
NPO Logo
Snel naar
NPO.nl
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)