LogoInnovatie

Prix Europa 2023

5 nominaties voor Prix Europa 2023
5 nominaties voor Prix Europa 2023

Prix Europa is een groot jaarlijks mediafestival, waarbij er prijzen worden uitgereikt voor de beste televisie-, radio- en nieuwe mediaproducties. Dit jaar zijn er maar liefst 5 innovatieprojecten van de publieke omroep genomineerd, namelijk:

De Jurk en het scheepswrak interactive (NTR)
In de interactive Het onzichtbare Rijksmonument onderzees word je meegenomen naar een van de meest spectaculaire archeologische schatkamers die ooit in Nederland is ontdektHet Palmhoutwrak, het scheepswrak uit de Gouden eeuw voor de kust van Texel, blijkt een tijdcapsule vol unieke, rijke kleding, sieraden en gebruiksvoorwerpen. In de interactive duik je met duikers naar de diepte en zie je hoe wat nu een bult zand lijkt ooit een rijk en goedbewapend schip was.

Het water komt! podwalk app (NTR)
Begin 2023 is het 70 jaar geleden dat de Zeeuwse watersnoodramp zich voltrok. De NTR maakt een vierdelige docu met de titel ‘Het water komt’ en een gelijknamige podwalk. De podwalk bestaat uit immersieve, interactieve en innovatieve ‘waterwandelingen’, over een zestal grote overstromingen die ons land getesterd hebben, verspreid over de provincies en verspreid door de tijd. 

Rampvlucht (KRO-NCRV)
Naast de dramaserie Rampvlucht, de documentaire en de podcast, heeft KRO-NCRV een bijzondere online ervaring ontwikkeld: Rampvlucht, de digitale reconstructie. In deze digitale 3D-reconstructie speur je mee naar de verzwegen geheimen rondom de Bijlmervliegramp. Je duikt in de gebeurtenissen voor en na de ramp en gaat tussen de wrakstukken in Hangar 8 op onderzoek uit. Wat denk jij dat er gebeurd is?

Ruimteschip Aarde Postcodetools (KRO-NCRV)
Met de postcodetools brengt KRO-NCRV de klimaatverandering dichterbij, waardoor de betrokkenheid en het persoonlijke bewustzijn vergroot wordt. Op de postcodekaart wordt de data gekoppeld aan 11 miljoen 3D gebouwen. De bezoeker vult hier zijn eigen postcode in, zoomt naar de eigen buurt en ontsluit relevante informatie over de eigen omgeving. Hiermee wordt beschikbare informatie toegankelijk en lokaal gemaakt.

Thermo-staat (VPRO)
Onder de titel Thermo-staat werken Argos (VPRO/HUMAN) en Waag Society aan een onderzoek naar de opwarming van onze steden en het effect van 'hittestress'. Dat onderzoek baseert zich voor een belangrijk deel op 'citizen science', de actieve bijdrage van burgerwetenschappers die zelf metingen gaan doen in een samenwerking met wetenschappers en journalisten.

Prix Europa 2023 vindt plaats van 22 t/m 27 oktober in Berlijn. Op naar hopelijk één (of meerdere) trofee(ën). Meer informatie volgt.

Week van de Toekomst
Innovatie Estafette Mei 2024
Publieke Pioniers #4: ai for all
Innovatieagenda 2024-2025
Eventkalender 2024
Korter, maar ook beter?
Deel deze pagina
NPO Logo
Snel naar
NPO.nl
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)