Toeslagenaffaire: belastingambtenaar Van Vleuten

Meer over de nieuwe serie 'De Toeslagenaffaire'

De driedelige dramaserie laat zien hoe het schandaal de levens van 30.000 gedupeerde gezinnen ontwricht. Een volhardende advocaat, een klokkenluider en twee journalisten proberen samen met de ouders de misstanden aan het licht te brengen. 

Vanaf 21 november te zien op NPO 1 en NPO Start. Op deze pagina bieden we meer informatie en achtergronden over de serie en het schandaal bij de Belastingdienst. 

4 november 2024

Trailer

Meer over de Toeslagenaffaire

  • Interview met hoofdrolspeler Genelva Mourik-Lo-Kioeng-Shioe - Lees op NPO3.nl

    De Toeslagenaffaire laat indrukwekkend en raak zien hoe het gelijknamige schandaal de levens verwoestte van gedupeerde gezinnen. In dit interview vertelt hoofdrolspeelster Genelva Lo-Kioen-Shioe over de impact van de serie, haar voorbereiding op de rol en meer. "We willen de gezinnen de erkenning geven waar ze recht op hebben."

    Artikel
  • De Toeslagenaffaire uitgelegd - Kijk op NOS.nl

    Duizenden ouders zijn slachtoffer geworden in de kinderopvangtoeslagaffaire, oftewel: de toeslagenaffaire. Het kabinet-Rutte III viel vanwege alle ellende die het handelen van de Nederlandse Staat heeft veroorzaakt. NOS op 3 legt je uit hoe dit heeft kunnen gebeuren.

    NOS
    Video
    10 min
  • Regisseur Joram Lürsen over De toeslagenaffaire: 'Zo’n proces kan ongemerkt ontstaan' - Lees op VPRO.nl

    Hoe kon het de afgelopen jaren zo misgaan bij de Belastingdienst? De toeslagenaffaire biedt een heldere en meeslepende reconstructie. Regisseur Joram Lürsen: 'De zaak ligt zo gevoelig dat sommige partijen er niet mee willen worden geassocieerd.'

    Logo vpro
    Artikel
  • Het Toeslagendrama in drie Aktes - Kijk op Human.nl

    In 2021 treedt het kabinet Rutte III af vanwege de toeslagenaffaire. Het hoofdpijndossier van het demissionair kabinet telt ongeveer 30.000 gedupeerde gezinnen en strekt zich uit over 15 jaar. Hoe kon dit gebeuren en welke rol spelen media bij het blootleggen van de affaire? Medialogica reconstrueert de beeldvorming op cruciale momenten.

    Human
    Logo vpro
    Aflevering
    36 min
  • Hoe voorkomen we een nieuwe toeslagenaffaire? - Luister op NPO Radio 1

    Renske Leijten vocht samen met Pieter Omtzigt en Farid Azarkan tegen het onrecht dat de toeslagenouders werd aangedaan. Wat moet er gebeuren om dezelfde fouten in de toekomst te voorkomen? Luister het gesprek terug dat ze voerden in het radioprogramma Op z'n kop.

    Pow
    Podcast
    57 min

Persoonlijke verhalen

Verhalen van slachtoffers van de toeslagenaffaire.

  • De Toeslagenaffaire: beelden van waarheid - Kijk video's

    Deze online serie belicht de persoonlijke en maatschappelijke impact van de Toeslagenaffaire. In deze serie ligt de nadruk op de levens van de gedupeerden en hun voortdurende strijd voor herstel. In drie afleveringen worden verschillende perspectieven getoond, van (alleenstaande) ouders en ex-partners die worstelen met financiële en bureaucratische obstakels, tot de rol van de samenleving in het ondersteunen van slachtoffers, en de ingrijpende gevolgen voor gezinnen en kinderen. 

    Bnnvara
    Video
  • Jacqueline werd slachtoffer toeslagenaffaire: 'Ik rij nu met 200 de vangrail in, dacht ik soms' - Kijk op NPO3.nl

    Jacqueline werd slachtoffer van de toeslagenaffaire en moest tussen 2006 en 2012 tussen de 9.000 en 12.000 euro per jaar terugbetalen. "De paniek is zo groot dat je eigenlijk gewoon blokkeert." Ze vertelde haar verhaal aan Spot On.

    Kroncrv
    Video
  • Sheila versus de Staat: over de diepgaande gevolgen van het toeslagenschandaal - Kijk op NPO Start

    Sheila versus de Staat volgt Sheila, een gedupeerde van het toeslagenschandaal. Ondanks de voortdurende strijd voor compensatie waar Sheila (44) in verwikkeld is, probeert ze met haar gezin alles uit het leven te halen. Maar onverwerkte stress en trauma's uit haar jeugd en de toeslagenaffaire eisen hun tol.

    Human
    Documentaire
    58 min

Verdiep je verder

  • Hoe herken je onbewuste vooroordelen bij jezelf? - Naar NPO Kennis

    Iedereen heeft vooroordelen, ook al heb je dat misschien niet door. Zo is de kans groot dat je bij een verloskundige meteen aan een zorgzame vrouw denkt en bij een vrachtwagenchauffeur aan een stoere man. Waar komen onze onbewuste vooroordelen vandaan? Welke gevolgen kunnen ze hebben? En wat kun je tegen je eigen vooroordelen doen? NPO Kennis legt het uit.

    Ntr
    Video
    12 min
  • Kan AI discrimineren? - Naar NPO Kennis

    We gebruiken steeds vaker kunstmatige intelligentie (AI) om ons leven makkelijker te maken. Kunstmatige intelligentie leert meestal van de data die mensen er in stoppen. Maar die data kunnen (onbedoeld) vooroordelen bevatten. Die kan AI overnemen. Lees er meer over op NPO Kennis.

    Ntr
    Artikel
  • Zijn alle burgers gelijk voor de overheid? - Naar NPO Kennis

    Volgens artikel 1 van de Grondwet moet de overheid iedereen gelijk behandelen. Behalve als de situaties verschillen. Zo krijgt niet iedereen hetzelfde salaris. Maar mannen en vrouwen moeten wel evenveel verdienen voor hetzelfde werk.

    Ntr

Meer series van de NPO

Lesmateriaal VO & MBO over de toeslagenaffaire

Speciaal voor docenten uit het VO en MBO heeft Beeld en Geluid mediafragmenten geselecteerd die verschillende perspectieven laten zien. Wat was de rol van de media in de toeslagenaffaire? Wie bracht de bal aan het rollen? Deze kant-en-klare fragmenten kunnen direct toegepast worden in de lessen burgerschap en maatschappijleer.

Naar lesmateriaal van Beeld en Geluid