4 op de 10 jongeren gebruikt wel eens achteraf betalen, deel komt in de problemen: 'Door herinneringskosten kon ik vaak mijn huur niet betalen.’
- Artikel
- 18 okt 2024
- 4 minuten leestijd
Een nieuwe PlayStation past misschien deze maand nog niet in je budget, maar met je salaris van volgende maand in het vooruitzicht, besluit je hem toch alvast te kopen, betalen doen we later wel. Achteraf betalen wordt steeds makkelijker, 4 op de 10 jongeren (38%) betaalt wel eens achteraf.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt. Meer vrouwen hebben wel eens gebruik gemaakt van achteraf betalen (45%) dan mannen (30%). ‘’Soms is het handiger om het product eerst te ontvangen, dan het geld achteraf terug te claimen als een product niet is bezorgd’’, laat een vrouwelijk Panellid weten.
1 op de 10 (11%) van de jongeren die wel eens achteraf betaalt, kwam daar ook al eens in de problemen mee. Enkele voorbeelden: ‘Ik vergat om te betalen en hierdoor moest ik extra betalen omdat ik te laat was’, ‘Meestal kleding, je vergeet gewoon de rekening en op het moment dat je moet dokken heb je het geld niet’, ‘Een videospel wat in m’n budget voor volgende maand paste, maar waarna een onverwachte uitgave roet in het eten gooide’.
Impulsaankopen
In H&M kunnen members nu al in de winkel achteraf betalen met Klarna (een app waarmee je binnen 30 dagen na je aankoop kunt betalen). Ze gaan namelijk samenwerken met de pinautomaten van Adyen. Hierdoor wordt het mogelijk in veel fysieke winkels achteraf te betalen.
Meer mannen dan vrouwen zien dat zitten. ‘’Ik ga geen nutteloze dingen kopen, maar als ik het nodig heb en nu niet genoeg geld heb maar WEET dat ik wel binnenkort geld krijg, zou ik het kunnen veroorloven om deze optie te gebruiken.’’, zegt een mannelijk panellid.
Vrouwen maken zich juist zorgen dat ze misschien allemaal onnodige dingen gaan kopen. Bij winkels als de Action koop je nu al vaak meer dan je lief is, laat staan als je het verlies niet meteen op je rekening ziet. 4 op de 10 vrouwen (41%) denken dat ze eerder een impulsaankoop, waar ze op dat moment eigenlijk geen geld voor hebben, zouden doen als je in winkels ook achteraf kan betalen. ‘’Impulsaankopen worden hierdoor makkelijker gemaakt’’, laat een deelnemer weten.
Als het mis gaat
Wanneer je iets met achteraf betalen gekocht hebt, maar niet op tijd betaalt, kun je extra herinneringskosten oplopen. Bij Pauline (32) ging het mis: ‘’Ik heb weliswaar geen grote schulden opgebouwd, maar kon door die kosten vaak mijn huur niet betalen.’’ Nu haar vader haar geld beheert, houdt ze vaak geld over in een maand. Ze deed veel impulsaankopen: dingen die ze niet nodig had. Nu bespreekt ze al haar online aankopen met haar vader: ‘’Zo leer ik het beheersen.’’
Pauline vroeg zelfs aan Bol.com of ze achteraf betalen voor haar konden blokkeren, maar dat kon niet. Ze geeft aan: ‘’Als ik naar mezelf kijk, had het me achteraf gezien veel stress bespaard als ik direct moest betalen.’’ Ze vindt dat achteraf betalen via een screening zou moeten gaan: ‘’Is degene die bestelt wel financieel in staat om die bestelling te plaatsen?’’
Regels voor aanbieders
Een meerderheid (63%) vindt dat voor aanbieders van achteraf betalen dezelfde regels zouden moeten gelden als voor kredietverleners. Voor hen geldt namelijk dat ze ruim voor het afsluiten van een lening informatie moeten geven over het krediet. Een deelnemer laat weten: ‘’ter bescherming van kwetsbare doelgroepen. Op deze manier komt er nog een extra optie bij om mensen de schulden in te werken.’’
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Dit onderzoek is gehouden van 7 tot en met 16 oktober 2024. Er deden 1576 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.