7 op de 10 jonge vrouwen die werken in de horeca krijgen te maken met grensoverschrijdend gedrag

- Artikel
- 12 maa 2025
- 4 minuten leestijd
De horeca is voor veel jongeren een onveilige werkplek: uit onderzoek van 3Vraagt blijkt een meerderheid (62%) van de jonge horecawerknemers grensoverschrijdend gedrag te hebben meegemaakt. Een veel hoger cijfer dan in andere sectoren (47%). Vooral jonge vrouwen zijn de dupe.
Bijna driekwart (72%) van de vrouwen wordt geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag, zoals ongewenst aanraken, ongewenste opmerkingen, fysieke agressie en discriminatie. Bij de mannen heeft de helft (46%) last van ongewenst gedrag.
‘Gebruik je vrouwelijke vorm voor fooi’
Vrouwen krijgen vaak ongewenste opmerkingen naar hun hoofd geslingerd. Soms ‘grappig’ bedoelde woordspelingen, maar vaak ook zeer seksistische opmerkingen. Zo vertelt iemand uit het onderzoek: “Als ik iets aan het stofzuigen was zei de eigenaar van het bedrijf: ‘Zo jij kan wel lekker zuigen he.”
Ook vinden bepaalde managers of koks dat vrouwen bepaalde dingen niet mogen doen, laat een deelnemer weten: “Ik werkte in de keuken van een Italiaans restaurant. Mijn chef was van mening dat vrouwen niet in de keuken van een restaurant thuis hoorden. Hij was vaak erg dreigend naar mij en een andere vrouwelijke collega. Hij heeft de eigenaar van het restaurant ook meermaals gevraagd mij te ontslaan.”
Vervelende opmerkingen zijn niet het enige waar vrouwen mee om moeten gaan, helaas ontkomen jonge meiden ook niet aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Iemand in het onderzoek vertelt: "Ik werkte in een café en mijn baas heeft me meerdere keren op mijn billen geslagen.”
De baas van een andere deelnemer ging zelfs nog verder: “Tijdens een personeelsuitje werd hij handtastelijk, hij heeft mij op mijn borst aangeraakt en probeerde bij mij in bed te kruipen. Ook verstuurde hij vervelende Whatsappjes. Ik was toen 14, hij 40plus.”
‘Slaan op billen en opmerkingen over uiterlijk’
Mannen geven vaker aan dat het ongewenste gedrag dat zij ervaren fysieke agressie is. Een mannelijke deelnemer laat weten: “Het fysieke geweld in keukens is bizar. Ik heb voor chefs gewerkt die dachten dat ze de wereld waren. Als je niet deed wat sommige wilde, werd je verbrand.”
Toch krijgen mannen ook te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag: "Mijn vrouwelijke baas kwam regelmatig heel dicht bij me staan en sloeg dan een arm om me heen. Dit vond ik als jonge jongen niet prettig.” Geeft iemand uit het onderzoek aan.
Discriminatie
Discriminatie wordt vaak door deelnemers genoemd. Zo laat iemand weten: “Ik maak vaak mee dat collega’s gediscrimineerd worden. Uitschelden en ernstige vormen van racisme komen dagelijks terug.”
“Afwassers van andere komaf werden uitgemaakt voor het n-woord of apen. Vaak werden er racistische opmerkingen gemaakt.” Vertelt een deelnemer.
Lastige gasten
In de meeste gevallen is het een collega (63%) die het ongewenste gedrag laat zien. Bijna de helft (49%) van de mensen die te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag in de horeca gaf aan dat hun baas degene was die over de schreef ging
Veel mensen uit het onderzoek laten weten dat ze juist last hebben van gasten. Volgens hen zijn ze vaak agressief of maken ze seksuele opmerkingen, zeker als ze gedronken hebben. Ook raken ze het personeel ongewenst aan. Zo vertelt een panellid: “Ik had mijn handen vol en vroeg of mensen aan de kant wilden gaan. Ik kreeg een opmerking terug van 'nu kunnen we je overal aanraken en je kunt niks doen”
‘Suck up and go on’
47% van de mensen die in aanraking komen met grensoverschrijdend gedrag zoeken geen hulp. “Ik had niet het idee dat het veel zou uithalen. Suck up and go on.” geeft een deelnemer aan. Veel genoemde redenen om niks te zeggen zijn: “Ik was erg jong”, “Ik durfde het niet aan te geven” en “Ik wist dat ze me niet serieus zouden nemen”. Wat mee kan spelen dat velen het niet aangegeven hebben, is dat de helft (50%) van de mensen die in de horeca werken niet weten of wisten waar ze dit zouden moeten melden.
Deze content is geblokkeerd.
Klik hier om de social media-cookies om deze content alsnog te accepteren.
Het is volgens de meeste (73%) tegenwoordig makkelijker om mensen aan te spreken op ongewenst gedrag dan vroeger. Maar volgens sommigen reageert nog niet iedereen even goed. Zo laat een panellid weten: “Tegen een stootje kunnen op de werkvloer betekent ook dat je er tegen moet kunnen als je ergens op wordt aangesproken en niet gelijk moet doen alsof ‘je ook niks meer mag tegenwoordig”
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan onderzoek, gehouden van 2 december tot en met 29 januari, deden 1.449 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.