Flink deel jongeren overweegt Instagram, Facebook en X te verwijderen vanwege gedrag Musk en Zuckerberg
- Artikel
- 17 jan 2025
- 3 minuten leestijd
De uitspraken en het gedrag van Elon Musk en Mark Zuckerberg zorgen ervoor dat een deel van de jongeren overweegt om hun accounts op verschillende sociale media-platforms te verwijderen: de helft wil van X, een derde van Facebook en Instagram.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt onder 1.321 jongeren.
Techbro’s
De tech-CEO’s staan de afgelopen tijd flink ter discussie. Musk, eigenaar van X (voorheen Twitter), heeft veel geld gedoneerd aan Donald Trump en mengt zich openlijk in de Europese politiek. Hij steunt radicaal-rechtse partijen als de AfD in Duitsland en Reform UK in Engeland. Verder is hij omstreden door het verspreiden en toelaten van desinformatie op zijn eigen platform X.
Zuckerberg, eigenaar van onder andere Facebook, Instagram en WhatsApp, is sinds kort van plan het factchecken van berichten op zijn platforms te stoppen, eerst in de VS en mogelijk later in de EU. Ook steunt hij Donald Trump openlijk, onder meer door geld te doneren.
eXit
Jongeren overwegen vooral om te vertrekken van X: de helft (48%) zegt z’n account te willen verwijderen, of dat onlangs te hebben gedaan. “Ik heb mijn account verwijderd, omdat ik niet wil bijdragen aan een platform waar zoveel desinformatie, misinformatie en haat wordt verspreid.” Wel zeggen ook veel deelnemers dat ze het platform toch al niet meer zo veel gebruikten en het daarom niet heel erg vinden om hun X-account te deactiveren.
Geen alternatief
Mark Zuckerberg krijgt nog iets meer krediet van de deelnemers. “Musk is pure evil, Zuckerberg is gewoon een domme opportunist”, verklaart een panellid. Minder jongeren zijn dan ook van plan om van zijn platforms te vertrekken: 32% denkt erover na om Instagram of Facebook te verwijderen, of heeft dat recent gedaan.
Dat komt niet alleen door hun beeld van de CEO’s van die platforms, maar ook omdat ze daar meer gebruik van maken en het dus moeilijker vinden om er afstand van te doen. Sommigen zeggen ook dat ze het nodig hebben voor hun werk, of om familie te bereiken: “Facebook is het enige platform waarop ik mijn schoonmoeder kan bereiken als dat nodig is, dat kan ik niet zomaar verwijderen.”
De belangrijkste levensader voor veel jongeren blijkt WhatsApp: 9% denkt erover na om dat niet meer te gebruiken. “Ik kan persoonlijk en zakelijk echt niet zonder WhatsApp”, zegt een deelnemer. Bovendien, zeggen veel mensen in het onderzoek, wordt WhatsApp niet beïnvloed door algoritmes, en Facebook en Instagram wel: “Daar krijg je geen nepnieuws in een tijdlijn en ben je niet afhankelijk van factcheckers, het is gewoon een communicatiekanaal”, legt iemand in het onderzoek uit.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 14 tot en met 16 januari 2025, deden 1.321 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.