Dit zijn de raarste Tikkies die jullie kregen: ‘Luister, die tattashit moet ophouden’
- Artikel
- 24 okt 2024
- 3 minuten leestijd
Wanneer kan je een betaalverzoekje sturen, en wanneer ben je een gierige krent? In 2023 werden vijf Tikkies per seconde betaald, dus zochten we eens uit vanaf welk bedrag dat acceptabel is.
Misschien een tikkie overdreven: een betaalverzoek van 7 cent, voor het gebruik van iemands knoflooksaus. Dat hebben we niet verzonnen, dat heeft een deelnemer echt ontvangen. Gelukkig is dat niet de norm: de grootste groep (33%) stuurt pas een tikkie vanaf 5 euro, bij 32% ligt het minimum bedrag zelfs nog hoger.
In tegenstelling tot wat mensen aan bedragen vragen, vindt een ruime meerderheid (58%) het wel oké om een tikkie onder de 5 euro te krijgen. ‘’Je kan niet in de portemonnee van een ander kijken, dus wellicht heeft iemand gewoon dat geld nodig, als ik het ermee eens ben is het geen probleem’’, laat een deelnemer weten.
Onverwachte kosten
Nou zijn kringverjaardagen sowieso al niet de plek waar je je zaterdagavond het liefst doorbrengt, maar als je dan ook nog je eigen drankjes moet betalen, wordt het helemaal een plek om te ontwijken. Vooral als het niet van tevoren is overlegd dát je een tikkie zou sturen: 66% vindt het niet kunnen om iemand zomaar te overvallen met een betaalverzoek. ‘Overleggen is key’, ‘zolang je het maar bespreekt’ en ‘als het maar van te voren is afgesproken’ zeggen deelnemers daarover. Dan kan je ten minste zelf beslissen of je mee wil betalen of niet.
Ook hinderlijk: een tikkie krijgen voor iets wat de ander toch al in huis had. Die knoflooksaus, bijvoorbeeld, of het gebruiken van de olijfolie van je huisgenoot. 86% vindt dat niet kunnen. Een bijna even grote groep zegt dat je geen tikkies mag sturen voor dingen die jij zelf cadeau hebt gekregen. Als je dus denkt dat je winst kunt maken op de fles wijn in je kerstpakket: vergeet het maar.
Te hoge tikkie
1 op de 8 deelnemers neemt het niet zo nauw met de tikkie-etiquette en zegt dat ze weleens een te hoge tikkie hebben gestuurd: afronding in je eigen voordeel, zeg maar. 1 op de 5 verdenkt anderen ervan weleens te hoge tikkies te sturen, maar lang niet iedereen durft daar iets van te zeggen: 19% houdt z’n mond. Dat kan je alleen wel je vriendschap kosten. “Luister. Die tattashit moet ophouden. Als je mij een betaalverzoek van 3 euro stuurt, dan betaal ik netjes, en blokkeer ik daarna je nummer”, zegt een deelnemer.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Dit onderzoek is gehouden van 31 mei tot 6 juni 2024. Er deden 1369 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.