‘Een derde van de jongeren eet minder vlees’
- Artikel
- 23 mei 2018
- 4 minuten leestijd
Stamppot zonder spekjes, pasta met een groentesaus of roti vegetarisch. Bij veel jongeren gaan deze gerechten er prima in. Een derde van de jongeren (32 procent) zegt het afgelopen jaar minder vlees te zijn gaan eten.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt onder jongeren van het EenVandaag opiniepanel. Het panel ondervroeg 2150 jongeren tussen de 16 en 34 jaar in aanloop naar de NPO3 Foodweken.
Dat de jongeren hun eetpatroon hebben aangepast komt vooral omdat ze meer rekening willen houden met hun gezondheid, het milieu en dierenwelzijn. Martijn (27 jaar): "ooit was ik echt een vleeseter, maar sinds een jaar eet ik bewust minder. Mijn vriendin is veel met voeding bezig en ze wees me erop dat veel vlees eten niet goed voor je is. We proberen daarom te minderen en gelukkig zijn er genoeg alternatieven op de markt".
Erik (30 jaar): "het minder vlees eten is een beetje natuurlijk verlopen. Ik heb interesse in hoe voedsel gemaakt wordt en waar het vandaan komt. Wat is de impact op dierenleed, het milieu en al het andere wat daarbij komt kijken? Zo ben ik er eigenlijk meer op gaan letten. En als ik vlees eet, is het biologisch".
Meer jongeren denken zoals Martijn en Erik. Drie op de vijf (63 procent) zegt het niet belangrijk te vinden om elke dag vlees te eten. Ze geven aan dat overmaat slecht is voor je gezondheid. Daarnaast is de productie van vlees belastend voor het milieu en bij massaproductie staat het welzijn van dieren niet voorop. Opvallend is het verschil van mening tussen mannen en vrouwen. Van de ondervraagde vrouwen vindt driekwart (78 procent) het niet belangrijk om elke dag vlees te eten, terwijl dit bij mannen de helft is (52 procent).
Lauren (21 jaar): "ik ben ermee opgegroeid dat er altijd vlees in je maaltijd zit. Het is inmiddels gewenning. Maar, als vlees ineens niet meer in het avondeten zou zitten, dan zou ik dat niet erg vinden".
Een op de vijf (22 procent) jongeren in het onderzoek geeft aan alle dagen van de week vlees te eten. Ze eten net als Lauren wat de pot thuis schaft, willen de voedingsstoffen uit vlees niet missen of vinden het gewoonweg te lekker om een dag over te slaan. Een op de tien jongeren (12 procent) eet nooit vlees.
Geen meerderheid voor vleestaks
Er wordt in Nederland weleens nagedacht over de invoering van een vleestaks, waardoor de belasting op vlees omhoog gaat. De helft (54 procent) van de ondervraagde jongeren is tegen de invoering van zo’n taks. De jongeren vinden dat je zelf mag bepalen of je wel of geen vlees eet en dat de overheid zich hier niet mee moet bemoeien. Ook zien ze vlees als een eerste levensbehoefte.
Wat is een vleestaks?
Bij de productie van vlees komen broeikasgassen vrij. Deze dragen bij aan klimaatverandering. Om de klimaatdoelen te kunnen halen en het milieu te ontlasten, wordt er weleens gesproken over de invoering een vleestaks. Dat wil zeggen dat de belasting op vlees wordt verhoogd, waardoor het duurder wordt. Dit zou consumenten moeten stimuleren om minder vlees te kopen.
"Je moet zelf kunnen bepalen wat je eet", vindt Martijn. "De overheid kan beter meer voorlichting geven over de gevolgen van vlees eten. Ik denk dan aan campagnefilmpjes op radio, tv en sociale media die stimuleren dat je na gaat denken over alternatieven voor vlees."
'Taks kan averechts werken'
Erik: "ik denk zelfs dat een taks averechts kan werken. Als vlees nog duurder wordt en je wilt er niet minder van eten, dan zullen mensen sneller het goedkopere vlees kopen en het nog duurder geworden biologische vlees laten staan. Zo blijf je de bio-industrie stimuleren".
Lauren is het daar niet mee eens. Zij is juist voor een vleestaks: "ik denk dat veel mensen uit gemak vlees kopen en dat een taks ervoor zorgt dat mensen gaan nadenken over het kopen van vlees. Als duurder vlees leidt tot milieubewustere keuzes maken, dan kan dat toch niet fout zijn?".
EenVandaag belde met:
Martijn |
Lauren |
Erik |
27 jaar |
21 jaar |
30 jaar |
Student |
Student |
Farmaceutisch wetenschapper |
HBO Retailmanagement |
WO Rechten |
Over dit onderzoek:
3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel en stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep. Aan het onderzoek onder het jongerenpanel van EenVandaag deden 2150 jonge mensen mee. Het online onderzoek vond plaats van 2 tot en met 7 mei 2018. De resultaten zijn na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.