Meeste jongeren vinden deelname Israël aan Songfestival onacceptabel
- Artikel
- 09 mei 2024
- 4 minuten leestijd
Dat Israël deze week mee mag doen aan het Eurovisie Songfestival in Malmö vinden zes op de tien jongeren niet kunnen. “Compleet belachelijk dat dat land een groot internationaal podium krijgt om hun propaganda te verspreiden”, vindt één van hen.
3Vraagt deed onderzoek in aanloop naar het Songfestival in Zweden - één van de meest besproken edities van het liedjesfestijn, vooral vanwege de deelname van Israël.
1 op de 8 ondervraagde jongeren zegt dat ze vanwege die deelname dit jaar niet gaan kijken, terwijl ze dat normaal wel zouden doen. “Ik ben een mega Eurovisie-fan, ik kijk alle uitzendingen, ben bij liveshows geweest en ik stem altijd. Maar dit jaar niet. De deelname van Israël aan dit ‘niet politieke’ evenement is zeer onsmakelijk”, legt iemand uit.
Rusland niet, Israël wel?
Veel mensen maken ook een vergelijking met Rusland en Belarus, die sinds de inval in Oekraïne in 2022 niet meer mee mogen doen. In eerste instantie wilde de organisatie van het Songfestival ook die landen niet uitsluiten, omdat het evenement ‘niet aan politiek doet’. Onder druk van verschillende landen, ook Nederland, werden de twee uiteindelijk toch geweerd.
Dat dat nu niet gebeurt, en Nederland ook die druk niet uitoefent, noemen jongeren in het onderzoek ‘hypocriet’. “Wees dan consequent: Rusland is terecht verbannen, Israël valt nu ook aan. Dan moeten zij toch ook verbannen worden?”, vraagt een deelnemer aan het onderzoek zich af.
Anderen vinden juist dat de twee situaties niet met elkaar vergeleken kunnen worden. Deze persoon legt uit: “Rusland viel een ander land binnen, Israël werd zélf aangevallen en kwam met een tegenreactie.”
Lees ook
Gaan we met ‘Europapa’ het Songfestival winnen? Dit denken jullie
Moet Joost zich terugtrekken?
In Nederland was ook protest tegen de deelname van Israël én Nederland aan het Songfestival. Bekende mensen als Nasrdin Dchar, Najib Amhali en Ramsey Nasr riepen Joost Klein op om zich terug te trekken uit het Songfestival, om zo een statement te maken tegen de Israëlische deelname.
Maar dat vinden de meeste jongeren geen goed idee: driekwart vindt dat Nederland gewoon mee moet doen, ook als Israël meedoet. “Zoals Joost Klein zelf ook al uitlegde: hij is een irrelevante speler, die helaas niets kan doen aan de situatie in Gaza”, vertelt iemand.
Vlaggenprotocol
Er wordt deze week veel protest verwacht in het Zweedse Malmö - binnen én buiten de zaal. Regisseurs is opgedragen protest in de zaal buiten beeld te houden, buiten worden tienduizenden demonstranten van over de hele wereld verwacht. Door al die spanning zijn er dit jaar ook nieuwe regels voor vlaggen: alleen de vlaggen van deelnemende landen zijn welkom, met als enige uitzondering de regenboogkleurige Pride-vlag.
Dat betekent dat de Israëlische vlag wel te zien zal zijn, omdat het land meedoet, en de Palestijnse vlag niet. Zes op de tien jongeren vinden dat een goede zaak, omdat het volgens hen alleen maar bijdraagt aan onrust en polarisatie als er in de zaal geprotesteerd wordt. Drie op de tien zijn het er niet mee eens: “De Israëlische vlag is op dit moment óók een politiek statement. De ene kant wordt nu de mond gesnoerd, de andere kant krijgt volledige vrijheid voor hun propaganda.”
Overigens betekent het nieuwe vlaggenprotocol ook dat de Friese vlag, van de thuisprovincie van Joost Klein, verboden is in de zaal.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Dit onderzoek is gehouden van 6 tot en met 8 mei 2024. Er deden 1516 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.