Meeste jongeren zijn voor het splitten van de rekening op eerste date
- Artikel
- 08 mei 2019
- 4 minuten leestijd
Aan het einde van elke eerste date, of het nou klikt of niet, komt de rekening op tafel. Wie betaalt de schade? Jij, de ander of toch splitten? Het grootste deel (50 procent) van de jongeren vindt dat de rekening op de eerste date gedeeld hoort te worden.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, onder 2178 jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar oud. Deelnemers schrijven vooral dat ze het eerlijk én van deze tijd vinden om te splitten. “We leven in een geëmancipeerde samenleving, dan mogen de kosten ook gedeeld worden!”, schrijft iemand. Een ander: “Ik voel me er zelf fijner bij als ik mijn eigen deel betaal. Dan kunnen er geen misverstanden ontstaan dat ik die persoon een tweede date of wat dan ook verschuldigd ben."
Een derde (33 procent) vindt dat de man zijn portemonnee hoort te trekken op een eerste date. Mannelijke deelnemers vinden vooral dat hen dit siert. “Het is misschien wat ouderwets, maar ik vind het wel charmant als ik de eerste keer betaal”, zegt een jongen. Sommige jonge vrouwen zeggen dat zij dit waarderen.
Een aantal jongeren vindt dat de ‘wie betaalt de rekening?-vraag' vooral een dilemma voor hetero’s is. Iemand schrijft: “Het leuke van een homoseksuele relatie is dat niets in traditionele patronen bepaald is. Ik vind het zelf leuk om te betalen, omdat het me een gevoel van zelfstandigheid geeft”. Ook het grootste deel (63 procent) van de homoseksuele, lesbische en biseksuele deelnemers is voorstander van het delen van de rekening op de eerste date.
Frisse adem en vragen stellen
In het onderzoek werden jongeren ook gevraagd hun ideale date te beschrijven. Belangrijker dan de activiteit zelf, vinden ze de mogelijkheid om met elkaar te kunnen praten. Een lawaaierige club of de bioscoop waar je stil naast elkaar zit, zien ze vaak niet echt als een geschikte plek om de ander beter te leren kennen. Zij gaan liever ergens wat drinken of een stukje wandelen.
Veel deelnemers vinden het een afknapper als hun date alleen maar over zichzelf praat en geen interesse toont: “Ik heb een paar keer gehad dat de persoon waarmee ik op date ben absoluut niet gezellig was. Dames die geen zin hadden om meer te weten te komen over mij. Waarom ben je dan op date?”, vertelt een deelnemer. Ook slechte persoonlijke verzorging is een echte flop. Voor de date nog even snel kauwgom kauwen en checken of je oksels nog fris ruiken wordt op prijs gesteld.
Eerste date, eerste indruk
De meeste jonge mensen (vrouwen 86 procent, mannen 84 procent) focussen tijdens de eerste date op het totaalpakket. Ze letten dan zowel op het innerlijk als uiterlijk van de ander. Het is dan ook niet gek dat deelnemers graag goed voor de dag komen: zes op de tien (vrouwen 61 procent, mannen 57 procent) zeggen zichzelf altijd extra op te doffen voor een date.
Bij veel vrouwen worden lipstick en mascara hierbij ingezet: 69 procent voelt zich zelfverzekerder met make-up op tijdens de eerste date. Volgens twee derde (66 procent) van de mannen is onzekerheid helemaal niet nodig. Zij vinden het niet belangrijk dat een meisje dan make-up draagt.
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 24 april tot en met 2 mei, deden 2178 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.