Praten over psychische problemen: ‘Ik wil graag de juiste dingen zeggen, maar ik weet niet hoe’
- Artikel
- 10 maa 2020
- 2 minuten leestijd
Als een vriend vertelt dat hij al een tijd niet goed in z’n vel zit: ga je hier dan op in of weet je niet goed hoe? Voor een derde (35 procent) van de jongeren geldt het laatste. Ze vinden het moeilijk om met iemand te praten over zijn of haar psychische klachten.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, onder jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar oud.
Bang om iets verkeerd te zeggen
Deelnemers schrijven dat ze niet goed weten hoe ze moeten reageren, bang zijn om iets verkeerd te zeggen of zich niet goed kunnen voorstellen hoe de ander zich voelt.
Zo vertelt iemand: “Ik wil graag de juiste dingen zeggen, maar ik weet niet hoe. Wat als ik iemand slechter laat voelen?”
“Omdat ik er zelf geen last van heb, kan ik me moeilijk inleven in die persoon”, zegt een ander: “Ik kom graag met oplossingen, maar ik weet dat dat een slecht idee is. Als iemand er behoefte aan heeft, kan ik wel een luisterend oor bieden. Maar wat als degene is uitgepraat?”
Voor iemand klaar staan
Ondanks de onzekerheid van sommige deelnemers, vindt de grootste groep (63 procent) jongeren het ‘gelukkig’ niet lastig om met iemand te praten over de psychische klachten van die persoon.
“Ik vind het vooral belangrijk om er voor iemand te zijn, zodat hij of zij zijn hart kan luchten. Ook al is er geen kant-en-klare oplossing voor het probleem”, schrijft een deelnemer.
#openup
Of jonge mensen het gesprek nu wel of niet schuwen, de overgrote meerderheid (94 procent) vindt het belangrijk dat jonge mensen met psychische klachten hier open over kunnen zijn naar anderen toe.
Deze week organiseren NPO 3FM, MIND en Human de #openup-week om psychische problemen bij jongeren bespreekbaar te maken.
Jongeren met psychische klachten verbergen dit op sociale media. Lees hier waarom.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 19 tot en met 27 februari 2020, deden 2.100 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag, NPO 3FM en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.