Goede voornemens? De meeste jongeren vinden ze maar onzin
- Artikel
- 01 jan 2020
- 2 minuten leestijd
Het nieuwe jaar beginnen met een verbeterde versie van jezelf. De grootste groep jongeren doet daar niet aan. Zes op de tien (59 procent) hebben geen goede voornemens voor 2020.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, onder jongeren tussen de 16 en 34 jaar oud.
“Voornemens voor het nieuwe jaar zijn onzin. Als je iets wil veranderen aan je leven, dan moet je daar meteen aan beginnen en niet wachten tot 1 januari”, zegt een deelnemer.
Veel jongeren vinden dus dat het verbeteren van jezelf niet van een datum afhankelijk is. Ook zijn goede voornemens er volgens hen vooral om snel weer verbroken te worden: “Na een week ben je het alweer vergeten en verval je toch weer in je oude patroon.”
Vaker de sportschool van binnen bekijken
Toch heeft ruim een derde (37 procent) van de jonge mensen wel goede voornemens voor 2020. Het gaat dan vooral om meer sporten, gezond eten en afvallen. En ook zijn er jongeren die meer rust willen nemen, geld gaan sparen en van plan zijn om iets nieuws te leren.
Driekwart (73 procent) van deze groep gaat er vanuit dat hun voornemens voor 2020 een succes gaan worden. 57 procent denkt zelfs dat ze de voornemens het hele jaar vol zullen houden.
Over dit onderzoek
3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Aan dit onderzoek, gehouden van 11 tot en met 16 december 2019, deden 1.555 jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.