Zo gul zijn jullie met het delen van wachtwoorden. En hoe sterk zijn die eigenlijk?
- Artikel
- 23 dec 2020
- 3 minuten leestijd
Houd jij al je wachtwoorden netjes geheim of is jouw motto ‘samen bingen op hetzelfde account gezellig’, in beide gevallen ben je niet de enige. Want waar 62 procent van de jongeren inloggegevens voor zichzelf houdt, deelden vier op de tien (41 procent) het afgelopen jaar eens of vaker hun wachtwoord met iemand anders. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt.
Het ging vooral over wachtwoorden van streaming platforms, zoals Netflix, Videoland of NPO Start (68 procent). Samen Love Island of The Queen’s Gambit na kunnen bespreken is natuurlijk ook leuker. “En het is gewoon een makkelijke manier om met een paar mensen de kosten te delen”, vertelt een deelnemer eerlijk.
Een kleinere groep deelde de inlogcode van hun smartphone (33 procent) of computer (28 procent) met iemand anders.
Vertrouwen
Jongeren die hun wachtwoord delen, doen dat vooral met familieleden, vrienden of hun lover: “Mijn vriend kan in mijn telefoon als hij wil. Ik vertrouw hem en er is niet zoveel bijzonders te vinden. In ieder geval niks wat hij niet mag zien.”
De grootste groep wachtwoorddelers (65 procent) zegt dat het om een inlogcode gaat die ze niet op andere plekken gebruiken. Toch gaat het bij een derde van de groep (33 procent) wel om inloggegevens die ze ook bij een ander account hebben.
Random combinaties
Hoe sterk zijn de wachtwoorden die jongeren gebruiken over het algemeen eigenlijk? Tweederde (65 procent) van de deelnemers aan het onderzoek is er zeker van dat hun wachtwoorden moeilijk te kraken zijn. Ze kiezen voor veel en verschillende tekens of gebruiken een wachtwoordmanager die random wachtwoorden voor ze maakt.
Opvallend genoeg denkt een vijfde (21 procent) dat ze eenvoudig te kraken combinaties gebruiken. “Het zijn zelfverzonnen wachtwoorden, maar ik moet ze wel makkelijk kunnen onthouden natuurlijk”, schrijft iemand.
Vaak dezelfde, weinig veranderen
Lekker makkelijk, maar niet zo veilig: de helft (51 procent) gebruikt vaak hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts.
Veel jongeren zeggen dat het vooral afhangt van hoe belangrijk ze een account vinden: “Als iets gevoelige informatie bevat, zoals m’n laptop of DigiD, dan gebruik ik echt wel een moeilijk wachtwoord. Maar soms zijn ze makkelijk, zodat ik altijd en snel in kan loggen. Die van m’n Instagram en Facebook zijn op zich best te raden als je me een beetje kent.”
De rest (45 procent) heeft een betere wachtwoorddiscipline. Ze gebruiken weinig tot nooit dezelfde inlogcode.
Ook als het gaat om zo nu en dan je wachtwoorden wijzigen, zijn jongeren vrij nonchalant. Zes op de tien (63 procent) doen dit vrijwel nooit. 16 procent verandert hun wachtwoord eens per jaar en 10 procent elke zes maanden.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 11 tot en met 18 november 2020, deden 1575 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.