Dít zijn de snacks die je moet meenemen naar een festival
- Artikel
- 31 mei 2024
- 4 minuten leestijd
Eten op festivals is duur en niet altijd lekker. Alleen maar bier, patat en pizza komt op een gegeven moment je neus uit. Dus wat voor eten neem je dan mee naar een festivalcamping? En wat is lang houdbaar, óók in de hitte? Van pannenkoekenmix tot snackgroenten: een boodschappenlijst voor festivalgangers.
Eten uit blik
Je rugzak wordt er niet lichter op, maar voedingsmiddelen die in een glazen pot of in blik worden bewaard kunnen zeker op je festivalpaklijst. Van groenten en bonen tot soep of vis: de opties in het blikschap zijn eindeloos.
Het eten uit blik of pot is namelijk geconserveerd. Conserveren is een manier om voedsel langer houdbaar te maken. Micro-organismen zoals bacteriën en schimmels worden gedood voor het product wordt ingeblikt, of er wordt gezorgd dat ze niet groeien. Dit gebeurt bijvoorbeeld door zout, suiker of zuur toe te voegen, of het product goed te verhitten.
Zo blijven jouw witte bonen in tomatensaus, mais of tonijn dus lang goed. En: ze hoeven niet gekoeld te worden. Fijn als het festival net in een hittegolf valt! Die koeltas kun je dan ook van je paklijst schrappen.
Waarom je knakworst (niet) knakt
Als het gaat om ingeblikt eten op de festivalcamping, kan één ding natuurlijk niet ontbreken: knakworsten. Een beter katerontbijt is er niet. Maar waarom ‘knakken’ knakworsten eigenlijk? En waarom knakt de een beter dan de ander?
Een échte knakworst maakt een knakgeluid. Dit geluid komt doordat het vlees -de vulling van de knakworst- in een schapendarm is geperst. Die darm is het omhulsel, die klein en opgerekt is. Er staat spanning op. Breek je de knakworst doormidden, dan ontstaat er dus een geluid. Knak!
Niet elke knakworst knakt. De supermarktknakworst heeft namelijk vaak een jasje van rundercollageen. Deze is dunner en knakt niét als je de worst breekt. Om niet-knakkende knakworsten is in 2012 zelfs een rechtszaak aangespannen. Het oordeel van de rechter? Ook een knakworst die niet knakt, mag een knakworst heten.
Snackgroenten en hard fruit
Tussen al het drinken en dansen door denk je waarschijnlijk niet aan je dagelijkse dosis vitaminen. Wie gaat er naar een festival om gezond te doen? Toch zijn een aantal fruit- en groentesoorten perfecte snacks voor tussendoor.
Zo zijn wortel, komkommer en paprika geschikte groenten om mee te nemen. Die blijven lang goed buiten de koelkast, en zitten vol met vezels en voedingsstoffen.
Liever snacken met fruit? Dat kan ook. Ga dan wel voor hard fruit, zoals appels, peren of meloen. Zacht fruit (zoals frambozen) houdt het niet een meerdaags festival vol. En jij natuurlijk wel!
Brood, maar dan anders
Versgebakken brood gaat er goed in na een nacht doorhalen, maar blijft niet lang lekker. Het droogt uit en wordt net zo hard als het matje waar je op slaapt.
Wél zijn er broodvervangers die geschikt zijn om mee te nemen naar een festivalweekend. Ontbijtgranen, crackers, roggebrood, rijstwafels, mueslirepen en eierkoeken: ze zijn rijk aan vezels én geven je een lang een verzadigd gevoel.
Houdbaar beleg
Een droge cracker is natuurlijk niet veel soeps. Vergeet daarom niet houdbare smeersels op je paklijst te zetten, zoals chocopasta of pindakaas. Heb je liever een eitje? Kook dan een paar eieren hard en neem die mee in luchtdichte verpakking. Bewaar de eieren in hun schilletje, want dan drogen ze niet zo uit.
Als je een gasstel meehebt
Je hebt kampeerders, en je hebt kampeerders 2.0. Die laatste zullen het campingterrein niet betreden zonder pannen en gasstel. Een goed begin is het halve werk!
Neem jij een gasstel mee? Dan gaat er een wereld aan mogelijke festivalmaaltijden voor je open. Maak een couscoussalade, een simpele pasta, noedelsoepen, een gebakken eitje of…pannenkoeken(mix). Perfect krachtvoer voor een festival, en bespaart je een hoop centen.
Bederft eten sneller bij onweer?
Misschien heb je het ooit gehoord: als er onweer in de lucht hangt, bederven sommige voedingsmiddelen sneller. Vooral zuivel en andere dierlijke producten zouden de sjaak zijn. Maar klopt dit eigenlijk wel? Moeten jouw (festival)snacks richting de prullenbak zodra het bliksemt?
Nou, nee. Deze mythe is ontstaan tijdens de hondsdagen: de periode tussen half juli en half augustus. Dan is het in Nederland het warmst en is de luchtvochtigheid hoog, net als bij onweersbuien. In deze omstandigheden kunnen bacteriën lekker snel groeien. Dat is gevaarlijk voor dingen als melk en vlees!
Tegenwoordig hebben we koelkasten waar je zulke voedingsmiddelen in bewaart, dus hoef je je daar niet druk om te maken. Bewaar je vers eten buiten de koelkast? Dan kun je op onweerachtige dagen beter wel voorzichtig zijn. En: die verse producten lekker thuislaten dus, als je een festival pakt.