Hierdoor gaan muggenbulten nóg meer jeuken
- Artikel
- 18 jul 2024
- 3 minuten leestijd
Krabben, wrijven of kruisjes zetten: muggenbulten kunnen je gek maken van de jeuk. Om maar te zwijgen over het zoemen bij je oor, en de slapeloze nachten. Met een muggenplaag op komst is de vraag wat helpt tegen muggenbulten belangrijker dan ooit. Wat helpt tegen de jeuk - en wat juist niét?
Waarom een mug joú lek prikt
Krabben, zoemen en slapeloze nachten van de jeuk: een mug kan je het leven zuur maken. Alleen de vrouwtjesmug bijt, en dat doet ze om eiwitten uit ons bloed te halen. Die eiwitten heeft ze namelijk nodig voor haar eitjes.Muggen komen niet af op ‘zoet bloed’, maar op geur. Hoe lekker jouw geur is voor een mug hangt af van je genen, en wat je eet. Daarnaast komen muggen af op koolstofdioxide die je uitstoot tijdens het ademen. Hoe meer je uitstoot, hoe sneller de mug jou vindt. Ook lichaamswarmte gebruikt de mug om haar prooi te spotten.
Hoe ontstaat een muggenbult?
Heeft een mug je gevonden? Dan zal er al snel een (muggen)bult verschijnen. Als een mug bijt, doorboort zij je huid met een speciaal mondstuk om bloed te kunnen zuigen.Hierbij sproeit de mug ook speeksel in je huid, om ervoor te zorgen dat je bloed niet gaat stollen. Voor de mug moet jouw bloed namelijk vloeibaar blijven. Dat muggenspeeksel zorgt voor een bultje.
Waarom sommige muggenbulten (meer) jeuken
Je lichaam reageert op het muggenspeeksel, door stofjes vrij te laten. Die stofjes proberen het speeksel in je bloed onschadelijk te maken. Dit zorgt voor die vervelende reactie: zwelling, roodheid en jeuk. Hoe meer muggenspeeksel, hoe meer stoffen je lichaam aanmaakt…en dus hoe erger de jeuk.Niet alleen de hoeveelheid muggenspeeksel bepaalt hoe erg jouw muggenbult jeukt. Ook afleiding speelt een rol. Als je niet aan die muggenbulten denkt, zal je ook minder snel aan de bulten zitten. En dát is alleen maar goed.
Hiermee maak je jeuk erger
Door te krabben tegen de jeuk, doe je namelijk meer kwaad dan goed. Als je krabt (of wrijft) stroomt er meer bloed naar de bult. Hierdoor gaat de muggenbult júist erger jeuken, en raakt je huid alleen maar meer ontstoken. Hoe verleidelijk het ook is om te krabben: je kunt dus beter van muggenbulten afblijven.En je nagels zetten in een muggenbult? Je weet wel: een kruisje zetten tegen de jeuk. Ook dit zal de jeuk niet verhelpen. Als je een kruisje zet voel je eventjes pijn, in plaats van jeuk. Als die pijnprikkel wegtrekt, komt de jeuk net zo hard weer terug.
Kortom: wie aan muggenbulten komt, maakt de jeuk alleen maar erger. Afblijven, dus!
Wat werkt wél tegen muggen(bulten)?
Word je agressief van de non-stop jeuk, en wanhopig opzoek naar een wondermiddel? Trek dan een coldpack uit je vriezer, of maak een nat kompres. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het koelen van je muggenbult en huid wél helpt. Je kunt eventueel ook een zalf tegen huidirritatie gebruiken, zoals zalf met menthol of calendula. En uhm…probeer dus niet te krabben.Voorkomen is beter dan genezen. Probeer muggen daarom preventief te weren. Dit kan door jouw lichaamsgeur te maskeren met DEET, zodat je de mug te slim af bent. Ook moet je stilstaand water rondom je huis voorkomen. Denk aan de dakgoot, of in bloempot. Daar leggen muggen namelijk hun eitjes in. Iel!