Kan water in een gesloten flesje bederven?
- Artikel
- 01 jun 2022
- 2 minuten leestijd
Als je vaak flesjes water koopt, is het je vast wel eens opgevallen dat er op elk flesje een houdbaarheidsdatum staat. Kan je flesje water bederven of is het nog veilig te drinken na de tht-datum?
Te saai voor schimmels en bacteriën
Water is eigenlijk best saai. Er zitten geen suikers of andere lekkernijen in waar schimmels en bacteriën gek op zijn. Schimmels en bacteriën kunnen niet in je flesje water, zolang deze gesloten blijft. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de verlopen tht-datum op een ongeopende waterfles, omdat het volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) ook daarna nog veilig te drinken is. Het Voedingscentrum adviseert om na het openen de fles maximaal drie tot zeven dagen in de koelkast te bewaren.
Waarom staat er dan toch een datum op de fles?
De Voedsel- en Warenautoriteit verplicht dat er op alle etiketten van lang-houdbare levensmiddelen een tenminste-houdbaar-tot-datum staat. Dat wil niet zeggen dat het product niet meer te eten of te drinken is, maar het wel kan zijn dat de kwaliteit van het product achteruitgaat. Zo kan er bij frisdrank wat prik verloren gaan, waardoor het de smaak verliest. In het geval van water hoef je je daar geen zorgen over te maken. Het heeft geen kleur en het heeft geen smaak, dus er kan vrij weinig misgaan.
- Staat je fles water dicht, maak je geen zorgen over de houdbaarheidsdatum.
- Staat je fles water dicht, maar heb je de dop er al eens afgedraaid, vanaf dan is het advies om het water tot zeven dagen in de koelkast te bewaren.