Kun je kiwi (beter) met schil eten?

- Artikel
- 06 maa 2025
- 3 minuten leestijd
Loopt het water je al in de mond bij het denken aan de harige, harde schil van een kiwi? Waarschijnlijk niet. Toch lijken steeds meer mensen kiwi’s mét schil te eten, omdat die gezond zou zijn. Moet je kiwi met of zonder schil eten?
Vitaminebom
Een kiwi is gezond. De groene (en de gele) kiwi staat niet zonder reden in de Schijf van Vijf, want de vrucht is een vitaminebommetje vól met vitamine C.
Ook zitten er veel vezels in kiwi’s. Om die reden wordt de kiwi ook wel gezien als hulpmiddel bij het poepen. Je weet wel, wanneer dat niet zo soepel gaat. En wist je dat de vrucht volgens sommigen zelfs slaapverwekkend is?
Kun je de schil van een kiwi eten?
Het vruchtvlees van een kiwi zit dus vol met vitamines en vezels. Maar hoe zit het met de schil? Kun je de schil van een kiwi eigenlijk wel eten?
Van het meeste fruit kun je gewoon de schil eten. Ook die van de kiwi! Zo verspil je ook minder eten. Volgens het Voedingscentrum moet je hier wel voorzichtig mee zijn, omdat er bestrijdingsmiddelen op de schil zitten.
Bestrijdingsmiddelen op de schil
Bij het controleren van de hoeveelheid pesticiden in fruit wordt namelijk (vooral) gekeken naar het vruchtvlees, en niet naar de schil. Bij het opstellen van de normen wordt er bij sommige vruchten van uitgegaan dat je de schil niet eet.
Af en toe fruit met schil eten kan geen kwaad, maar doe dit dus niet iedere dag. Harde schillen zijn ook moeilijk verteerbaar, dus voor je buik kun je ze beter overslaan. En als je dan toch voor een kiwi mét schil gaat, kies dan biologisch.
Is kiwi met schil gezonder?
Als je denkt aan de harige, harde schil van een kiwi loopt het water je waarschijnlijk niet in de mond. Maar: je kúnt hem dus wel eten. Waarom zou je dat doen? Is een kiwischil zo goed voor je?
Het vruchtvlees van een kiwi is rijk aan vitamines en vezels. Logischerwijs krijg je wat meer vitamines en vezels naar binnen, als je óók de schil van een kiwi eet. Je eet tenslotte meer kiwi.
Ook werden er bij een onderzoek meer vezels gevonden in een gedroogde kiwischil, dan in gedroogd vruchtvlees. En die vezels zijn weer goed voor je stoelgang.
Bij een ander onderzoek (gesponsord door een kiwi-merk) werd er naar de schil van een gele kiwi gekeken. De uitkomst? Het zou meer vezels, vitamine E en foliumzuur opleveren, als je de gele kiwi met huid en haar opeet.
Met of zonder schil
De conclusie? Je kunt de schil van een kiwi gewoon eten. Misschien krijg je dan iets meer vezels en voedingsstoffen binnen, dan wanneer je de schil laat liggen.
Wél kun je bij een kiwi met schil meer bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen. Dus mocht je de schil gaan eten…doe dit dan niet te vaak. Een kiwi zonder schil is tenslotte ook gezond!