Lucifers of luchtverfrisser: wat werkt beter tegen poeplucht?
- Artikel
- 16 mei 2024
- 4 minuten leestijd
Wie een wc bezoekt ruikt liever niet de drol van zijn voorganger. En als je de grote boodschap in het toilet van je lover doet, laat je het liefst de geur van bloemetjes achter. Poep stinkt, en soms zelfs naar rotte eieren. Wat werkt beter tegen poepgeur: lucifers of toiletspray?
Stinkende gassen
Je voorganger stapt de wc uit en met tegenzin ga je het kleinste kamertje in. Het zaakje stinkt – dat ruikt naar een grote boodschap! Met braakneigingen zit je daar dan, in de kaklucht van een ander. Hoe komt het eigenlijk dat we poep zo vinden meuren?
Wanneer je lijf eten afbreekt, ontstaan er daarbij stinkende gassen. Dat komt door de bacteriën in je darmen. Verlaat een drol jouw lichaam, dan komen er óók van die stinkende gassen mee. Dit is waarom poep stinkt! Net als bij scheten heeft wát je eet invloed op de mate waarin je kak stinkt.
Waarom vinden we poep zo vies (ruiken)?
Oké, drollen meuren. Maar…waarom vinden we die geur dan zo vies? Dat we poep vinden stinken is een product van onze evolutie. Als we de geur van poep lekker hadden gevonden, hadden onze voorouders dat gewoon gegeten. En dan waren ze ziek geworden, of zelfs doodgegaan.
Van poep eten kun je namelijk hartstikke ziek worden. Zéker als degene die de drol gedraaid heeft ziektes meedraagt. Het zit dus evolutionair ingebakken om weg te blijven van poep, want dat beschermt je. En daar zijn wij helemaal oké mee.
Het poeparoma
Een dampende drol in de wc, of net doorgetrokken? Dan komen daar geurmoleculen vanaf en in de lucht terecht. Dat poeparoma is vies dankzij verbindingen met zwavel, fosfor en stikstof. Vooral zwaveldioxide meurt naar rotte eieren.
Er zitten niet veel van deze (zwavel)verbindingen in je poep, maar je neus is er wel erg gevoelig voor. En dus gaat die rotte eierenlucht niet zomaar aan je voorbij. Bah!
Lucifer versus toiletspray
Of het nou voor jezelf is of voor de volgende bezoeker: aan die rotte eierenlucht wil je wat doen. Maar grijp je dan naar lucifers of spray je erop los met luchtverfrisser?
Lucifers verbranden lucht. Het idee achter de lucifertruc tegen poeplucht: de stinkende geurmoleculen in het toilet zouden óók verbranden. Als je een lucifer afsteekt, gaat de stank dus in rook op. Maar of dat écht werkt?
Waarschijnlijk niet echt. Lucifers verbranden namelijk maar een klein deel van de lucht, en dus zullen niet alle geurmoleculen verdwijnen. De stinkende moleculen gaan dus niét (allemaal) in rook op als je een lucifer afsteekt, maar de sterke geur van lucifers maskeert de poepgeur wel. Vooral de ouderwetse lucifers doen dat, omdat deze zwavel in de kop bevatten. De lucifers die tegenwoordig in het schap liggen, bevatten dat meestal niét.
Ff sprayen
En luchtverfrisser dan? Toiletsprays zouden vieze geurtjes verwijderen, omdat de stinkende luchtdeeltjes zich hechten aan waterdruppels (in de spray). Vaarwel poeplucht. Toch?
Erg onder de indruk van jouw dennenboom of citrus wc-spray hoef je niet te zijn, want veel geurstoffen lossen helemaal niet op in water. Net als bij lucifers laat je dus géén (vieze) geurmoleculen verdwijnen, maar voeg je een (betere) geur toe aan je wc die hopelijk de poeplucht maskeert. In dit geval: die van de toiletspray.
Poeplucht moet doorluchten
Lucifers verbranden dus niet per se álle lucht, met alle geurmoleculen, in het toilet. Ze kunnen de stank wel maskeren. Ook toiletsprays toveren de stinkende damp van jouw drol niet weg, maar kunnen wel een beter aroma de wc inbrengen dan die van poep. In hoeverre dat lukt, ligt ook aan hoe erg je poep stinkt die dag.
Een andere oplossing: een raam of deur openzetten. Ventileren! Dat voert vieze lucht af, en frisse lucht aan. Een stinkende wc met vieze geurtjes? Gewoon even doorluchten, dus. En uhm…vergeet overigens niet om de deksel dicht te doen als je (de grote boodschap) doortrekt.