Moet je warm of koud douchen als je wilt afkoelen?
- Artikel
- 29 mei 2024
- 3 minuten leestijd
Het is bijna officieel zomer. Dat betekent zon, zwemmen en…zweten. Op stinkvoeten en zweetoksels zit natuurlijk niemand te wachten, en op slapeloze nachten al helemaal niet. Dan maar onder de douch springen voor een beetje verkoeling. Maar moet je warm of koud douchen?
Slaap je slechter door warmte?
Stijgende temperaturen in de zomer zijn leuk, behalve als je probeert te slapen. Het wordt zweterig onder de lakens en wegdommelen lukt maar niet. Hoe komt dat?
Om in slaap te komen moet je lichaamstemperatuur een paar graden zakken. Van nature koelt je lichaam in de nacht een beetje af, dankzij je biologische klok. In je nakie slapen kan daarbij helpen.
Als de warmte niet kan wegkomen, is het lastig voor je lichaam om af te koelen en komen je hersenen niet in de slaapstand. Verkoeling helpt je dus bij een goede nachtrust. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?
Hiervan koel je af
Volgens het internet kun je verkoeling op allerlei manieren vinden. Beperk je inspanning, blijf in de schaduw en drink vooral veel water. Ook kun je in de eerste plaats zorgen dat je het niet te warm krijgt, door alcohol en zware maaltijden (vooral voor het slapengaan) over te slaan. Een tip voor verkoeling die je vaak tegenkomt? Neem een warme douche.
De warmte opzoeken als je het juist al warm hebt; dat klinkt best raar. Van een koude douche zou je het namelijk alleen maar warmer krijgen. Maar klopt dat wel?
Warm of koud douchen?
Het klinkt hemels: een ijskoude douche als je het warm hebt. Zo fris als een hoentje stap je de douche weer uit. Maar…niet voor lang. Het zweet breekt je na de koude waterstraal al snel weer uit. Hoe komt dat?
Bloed stroomt door de vaten in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je lichaam warmte afgeeft; dat je warmte kwijtraakt. Als je onder warm water doucht, gaan de bloedvaten in je huid openstaan. Door die wijd openstaande vaten kun je interne warmte afvoeren, en dus koel je af!
Bij koud water doen de bloedvaten in je huid het tegenovergestelde: ze vernauwen. Daardoor kun je juist minder warmte kwijt. Een (ijs)koude douche is dus precies niét wat je nodig hebt om af te koelen!
Zweetaanval
Zweten is gezond. Het is een eigen manier van je lichaam om af te koelen. Maar als je de douchecabine uitstapt met metéén een zweetsnor op je bovenlip, is dat wat minder. Waarom begin je (meer) te zweten na het douchen?
Als je een koude douche neemt, daalt je lichaamstemperatuur even. Je lichaam krijgt de boodschap dat het (te) koud is. De reactie van je lichaam? Je opwarmen, naar de lichaamstemperatuur die je had. Zie daar: een zweetaanval als gevolg van een koude douche.
Als je doucht met warm of lauw water, reageert je lichaam door af te koelen. Zo krijg je het dus ook frisser, en houd je die zweetbui op afstand. Zorg er dan wel voor dat je niet overdrijft met de temperatuur. Lauw tot warm water -en niet bloedheet- volstaat. Daar zijn je huid en haren ook blij mee!